Mest positiva från dam EM

DeMarco Dickerson, 23 år, 196 cm är ny spelare i höstens BSKT. Han är både Guard och forward om man läser på olika ställen. Han kan tydligen spela i  positionerna 1-2-3:a.

Han statistik från den nivån han har spelat på är bra. På videon ser det bra ut men det har många videos gjort tidigare. När spelarna har landat så har man inte sett skymten av det spelet av olika anledningar.

Jag får i alla fall en bra känsla när jag läser om killen och kollar in hans spel.  Han verkar behärska det mesta och det är bra för sådana spelare behöver vi.

Pratade med coach Balibrea på lunchen. Det är han som har haft kontakt med killen och Balibrea tror att han har den rätta mentaliteten och både kvalitet och bredd i sitt spel och att det är rätt spelare för laget.

Jag blev inte förvånad över att även Loyd kastar in handduken vad det gäller damlandslaget. Hon hade enligt mig ett ganska misslyckat EM i förhållande till förväntningar.Tyvärr så måste jag säga att div 2 spel i Frankrike låg henne i fatet. 

Hon har dominerat i den serien med 20+ i många matcher men det är betydligt lägre nivå än den högsta franska ligan. Loyd var bra defensivt men i anfall missade hon hårresande mycket i s.k frilägen där man inte får missa.

Jag tror att Visscher borde ha spelat en hel del i stället för Loyd. Hon kom till landslagets samling från högklassig NCAA div 1 basket där hon startade i match efter match, men Crespi vågade inte ta steget och satsa på henne. Vid sista träningsmatchen mot Frankrike två veckor före EM var hon bra. Jag såg matchen. 

Loyd intervjuades ofta i TV under EM sändningarna. Vid de sista intervjuerna var hon väldigt kort i tonen och nästan lite irriterad på frågorna. Det kan man inte vara om man är SBBF´s ansikte utåt. Eldebrinkarna skötte det jobbet suveränt i med och motgång. Jag håller tummarna för att dom ger oss ett till kvalspel innan dom slutar i landslaget.

Jag är ganska säker på att det kommer fler återbud ganska snart. Halvarsson, 32 är i samma ålder som dem som slutar. Drammeh, 29 år och Abdi, 29 år är troligtvis nu ute ur bilden. Övriga är mellan junior och upp till 28  år. Dom äldsta lär ha minst 2-3 år kvar i landslaget om dom vill satsa på det. Det blir en satsning på en ny generation. Tyvärr så ser jag inga stilrena säkra skyttar någonstans. Kan vi producera några snabbt ? Det behövs.

Vad var det mest positiva med årets basket EM ? Enligt mig var det ett antal saker som stack ut ordentligt.

# 1  är att tre (3) av fyra (4) coacher i semifinalerna var kvinnliga. Båda final coacherna var kvinnor. Snart inser även damerna att dom inte behöver styras av manliga coacher med pondus utan att det går lika bra med kvinnliga sådana. 

# 2 är domarnas konsekventa bedömning av rörliga screens och för övrigt utmärkta professionella arbete. Handchecking förekom inte alls och inte heller bodychecking eller påspringningar av dribblande spelare, s.k bumpningar blev direkt foul däremot tilläts mycket kroppskontakt i rörelse.

# 3 att vi slapp se ”herrflopping” vid minsta lilla kontakt. Det är parodi att kolla in skickliga manliga basketspelare sprattla till som en skadskjuten kråka bara för att dom råkar ut för lite kontakt från en försvarare. 

# 4 näst intill inget snack med domarna efter en avblåsning. Kanske en lite besviken harmlös kommentar men inte mer.

# 5 coacher som håller sig inom coach boxen (förutom Spaniens Lucas Mondelo förstås). Det är även bra med reklamskyltar framför lagbänkarna för det hindrar ”firande spelare” att rusa fram till sidlinjen under spelets gång som händer i Sverige i tid och otid.

# 6 Kvinnliga toppdomare från Danmark och Norge. Jag tycker att Luna Gogolin borde ha varit där i stället för Kalpakas men hon kanske inte är FIBA domare ännu. (Inget ont om Kalpakas bara så ni vet. Han dömde utmärkt i sefinalen mellanFrankrike och BIH)

Damerna ägnar sig åt fair play mest hela tiden därför är dambasket så mycket roligare att titta på än svensk herrbasket.

Tyvärr så kommer NBA nördarna i vårt land aldrig att fatta det. Dom är fortfarande för unga för att förstå sig på elegant basket.

För 15-20 år sedan kunde jag se märkliga saker hända. Vissa spelare kunde göra lite vad som helst på planen utan åtgärd från domarna. 

Jag har sett Hanna Biernacka med en ”step out bump” knocka ut Madde Malmbom utan att få foul och jag har sett Nina Baresso ta tag i en screenande Carro Sigefelt och slänga henne åt sidan utan att hon fick foul. Sådant slipper vi se idag tack och lov.

Den svenska damligan spelas numera mer på fair play sättet. Det är ytterst sällan jag ser riktigt osportsliga saker. Tack och lov.

Herrarna i Sverige försöker med tjuvknep i tid och otid. Dom kopplar själv gärna en armkrok på försvarande motståndare när dom driver mot korgen och hoppas kunna lura domarna. Lite kontakt vid en screen situation och man flaxar till med kropp och armar. Knuffar i ryggen under korgen kommer man fortfarande ofta undan med liksom en första handchecking. Att tackla spelare som driver framåt med bollen tillåtet bara i Sverige.

Jag tror att FIBA snart kommer med direktiv att det skall delas ut mer tekniska foulsvid överdrivna rörelser eller kalla det kontakt flopping.

Godmiddag.