Från ingenstans till starter

Sveriges damer har spelat två matcher mot Frankrike under fredag och lördag. 

Inför matcherna skrev jag att det troligtvis inte skulle bli så roligt, men där hade jag fel åtminstone vad det gäller match ett.

Minus 16 resp minus 20 mot Frankrike var ett ok resultat med tanke på deras överlägsenhet i längd och kvalitet. 

Frankrike gjorde de flesta av sina poäng nära korgen och det speglar tydligt vad som blir problemet under EM eftersom Spanien och Belarus är lika långa. Lagen kommer obönhörligen att ”gå inside” för att knäcka Sverige.

Det är trist att vi saknar Zahui men hon måste i rättvisans namn få välja WNBA lika väl som Jerebko och Taylor har gjort sina val under många år.

Vi behöver framgång för landslagen. Hur skall vi få med alla ? SBBF kan ju inte köpa loss spelarna eftersom resurserna saknas.

Sverige spelade i högt tempo mot Frankrike och hade initiativet och ledningen under hela första perioden i den första matchen och då såg det väldigt bra ut. Troligtvis lite överraskningseffekt pga det aggressiva och snabba spelet. 

I match två körde Frankrike över Sverige direkt med bra försvar och effektivt spel. Sverige kom ingestans i anfall efter anfall. Ingen underskattning där inte.

Eldebrinkarna imponerade och dominerade med bra försvar och ganska bra skytte men som måste bli bättre till EM eftersom spelet bygger mycket på dem.

Lloyd var ok men visade inte den riktigt den kvalitet som hon har visat de senaste åren. Spel i andra divisionen i Frankrike är inte riktigt bra för henne. Fontaine spelade som vanligt bra försvar men poäng görandet saknas.

A Nyström startade i båda matcherna och gjorde det bra under korgarna även om poäng görandet saknas. Jag skulle bli förvånad om hon inte tar en av de 12 platserna när truppen fastställs. 

Från ingestans till starter tyder på en miss vid den första uttagningen.  

Jag tror även att Hersler, Gustavsson och Johansson blir med

Lundqvist satte inte dom öppna skotten som hon har satt i SBL men hennes defensiv var bra mycket bättre än i Alvik.

En mot en attackerna som är hennes signum när hon avslutar med lay up och blir foulad fungerade inte här. Lundqvist blev blockad ett flertal gånger men jag tror att hon tar en av de 12 platserna.

Ekh fick inte mycket tid att visa sig men när hon väl fick ett öppet skott då satte hon det utan att tveka.  Henne borde Crespi få ut mer av. Hon är given i min trupp trots sin ungdom.

E Nyströms vara eller icke vara är tveksam. Så som hon spelade i helgens två matcher så tar årets forward knappast en plats. Noteras bör att hon knappt fick låna bollen under matcherna.

Alla skall veta att Frankrikes damlag är ett av de absolut bästa och har varit i final de senast fyra åren men förlorat. Nu har dom stor chans att vinna ”hela skiten”. Dom har slagit Spanien 2 ggr för en dryg vecka sedan som är dom största antagonisterna. Det är en bra värdemätare för Sverige att spela mot Frankrike. Förväntningarna blir lagom och Sverige får bli super underdogs. 

Efter att ha sett dessa avslutande matcher tror jag att det svenska laget som åker till EM blir följande  spelare:

E Eldebrink, F Eldebrink, Lundqvist, Ekh, Visscher, Loyd, Fontaine, A Nyström, Gustavsson, Johansson, Hersler och Halvarsson.

Om det visar sig att Halvarsson absolut inte kan spela då får E Nyström platsen. Drammeh är inte i form hon såg tung ut i steget och rostig i bollbehandlingen och Hjern tar inte en guardplats.

Godmiddag