Respekt Södertälje

Jag skrev Heja Jämtland igår men idag får jag säga Respekt Södertälje.

Jag trodde att Jämtland skulle klara av att vinna men jag trodde fel igen. Inte så konstigt kanske för jag hade ju tokfel tidigt med Borås som jag trodde skulle vinna hela skiten i år.

Men jag har aldrig påstått att jag är någon expert däremot en basketperson med fria funderingar.

Jag noterade följande strax innan andra halvlek skulle starta och det gjorde säkert även du om du såg matchen.

Den rutinerade coachen Chuck såg tagen ut inför andra halvlek när SVT zoomade in en närbild på honom och att döma av coachningen så var han inte i balans. 

Chuck sparade på timeout trots att spelet inte fungerade och när V Gaddefors fick sin femte foul tror jag att hela Jämtland slappnade av och trodde att dom kunde räkna hem finalplatsen. 

När V Gaddefors blev utfoulad då förändrades allt och det även hela strategin. En time out med nya direktiv skulle nog ha varit på sin plats om nya Focus.

Det som följde blev ett klassiskt basket scenario som vi har sett alltid då och då. Jag kan aldrig glömma när Jämtland ledde i Umeå med stor marginal för några år sedan. Gehrke gav bänken speltid och vips så gjorde Umeå BSKT 30 – 0 och kom ikapp och gick förbi och vann matchen.

Jämtland tappade igår helt koncepten efter att ha fått fyra snabba foul mot sig och V Gaddefors åkte ut.

Jämtland tog inte ett enda 3 poäng skott från minut 35, förrän under de sista sekunderna av matchen. Det var panik och kaos.

Båda lagen tog otroligt naiva foul vid ett flertal tillfällen. Rutinerade rävar som Guinn och Hampton syndade och i Södertälje tog V Gaddefors en riktigt galen femte, som kunde ha kostat matchen.

Nu visade det sig att det rutinerade Södertälje kunde hålla huvudet kallt och när man dessutom har en x-faktor som Berkelund då kan allt hända. Södertälje förtjänade verkligen segern.

Racys (5.0) dömde och det tackar jag för för då blir det ordning på torpet.

Däremot tycker jag att bedömningen om det skall vara defensiv foul eller offensiv foul vid en mot en är väldigt oklar från match till match. Här krävs det en skärpning till finalerna och inför kommande säsong.

Min personliga åsikt är att Kalpakas (3.5) inte borde ha dömt för tredje dagen i rad och även Eriksson (3.5) borde ha vilat. Begenicic och Erström som inte har fått matcher på ett bra tag hade klarat jobbet galant. 

Det har spelats 13 matcher i semifinalserien och domaruppdragen har fördelats enligt följande:

Kalpakas 8 matcher, Eriksson 6 matcher, Nasrollah 6 matcher, Gudelj 4 matcher, Serhaltic 4 matcher, Racys 4 matcher, Begenicic 3 matcher, Erström 2 matcher, Glocko 2 matcher

Att döma av fördelningen så rankas Kalpakas, Eriksson och Nasrollah högst av domarbasen och kommer troligtvis att få döma ett flertal av finalerna. 

Jag är förvånad över att duktiga domare som Goniband, Mehmedovic och Luna Gogolin helt plockades bort i slutspelet. 

Godmiddag