Vad tittar alla på när dom missar så mycket ?

Tre (3) domarsystemet fungerar inte särskilt bra i Sverige anser jag men det lär ändå inte bli någon återgång till det som var.

Jag frågar coacher och domare vad det beror på att bedömningen och samarbetet fungerar så illa. 

Många tror att det bror på ansvarsfördelningen i domarteamet vilket skapar en viss osäkerhet hos dem som inte är chief och framförallt bland de nya domarna. Jag är inte så insatt så jag känner inte till hur de fördelar arbetet under matchen.

Bedömningen av vad som är offensiv foul eller defensiv foul varierar mycket från match till match. Detsamma gäller screensättning och defensiva löpningar över screens. Handkontakt är det enda som har bedömts ganska konsekvent hela säsongen. Även stegfelsregeln varierar kraftigt.

Jämtland åkte på 3 stegfel i den 7:e semifinalen. Södertälje borde ha fått minst lika många.

Mantrat upprepas år efter år och gång på gång nämligen att ”vi har bra domare i Sverige”. Jag kan tyvärr inte se den kvalitén under seriespelet och inte ens i slutspelet.

Domarna i Sverige dömer på annat sätt än i Finland, Tyskland, England , Danmark och Spanien som är länder som jag ofta ser matcher från.

I den 4:e matchen mellan Nässjö och Norrköping satte en Norrköping spelare ett tjuvben på en Nässjö spelare som skapade kalabalik men ingen av de 3 domarna eller kommissarien såg tydligen något för spelaren som satta tjuvben blev inte utvisad.  

I den 6:e matchen mellan Nässjö och Norrköping blev en spelare tydligt knuffad in i en annan som i sin tur tilldelades en foul helt felaktigt. Knuffaren borde ha fått en osportslig. Trots 3 domare och en kommissarie så blev det spelaren som fick knuffen i ryggen som fick foulen.

Vad tittar alla på när dom missar så mycket ?  Det kan inte vara på publiken för dom är inte där. Tittar ALLA verkligen på bollen ? Om det är så för det verkar vara så då förstår jag varför ingen ser sådana här flagranta händelser som är osportsliga och kan innebära svåra skador.

Jag tycker att det förekommer alldeles för mycket osportsligt beteende under basketmatcher i SBL. Att springa in i en spelare som störs eller tappar kontroll är osportsligt men det renderar numera knappt i en foul. Det som man idag får en osportslig foul för kunde för bara något år sedan bedömas som diskvalificerande. 

Dubbel smäll för Jämtland skriver man i op.se och menar då förlusten men även ekonomiskt, men det gäller väl alla lag i slutspelet som måste åka långt. Varje vecka utan publik och medarrangörer kostar mer än det smakar. 

Om man dessutom väljer att flyga i stället för tåg eller buss då kostar det ännu mer än det smakar.

I morgon kl 16.00 är det dags för final ett mellan Södertälje och Norrköping. Om jag minns rätt så har Norrköping vunnit båda i Södertälje under grundserien och tvärt om. 

En sak är säker. Det är två helt olika spelstilar som möts och jag älskar den som Norrköping representerar med fart och fläkt och aggressivt anfalls spel. Södertälje är mera old school basket i slow speed som dom gör väldigt bra och det tilltalar det gamla gardet.

”Men du tillhör ju det gamla gardet” säger någon då. Det får jag leva med.

Godmiddag.