Är damidrott och jämställdhet de hetaste trenderna inom sport ?

Den 9:e mars 2020 fanns en artikel på SVT Sports hemsida med rubriken: ”Damidrott och jämställdhet – hetaste trenderna inom sport”.Följande motiveringar framfördes av Sportchef Åsa Edlund Jönsson.

*FIFA ger damfotboll ”key priority” och dubblar sina investeringar på flera områden. Bl a 14 veckors föräldra ledighet för damspelare.

*Brasiliens och Englands fotbollsförbund inför lika ersättningar för herr & damspelare i landslagen.

*Uppsala basket har beslutat att framtida sponsring skall delas lika.

*Sara Thomas dömer Super Bowl, *Becky Hammon är coach i NBA, *Tess Olofsson första kvinnliga domare att döma Superettan i fotboll.

”Trend spanare inom sporträttigheter pekar ut damidrott som det trendigaste på marknaden”. säger Edlund. 

Jag hoppas att Åsa Edlund Jönsson i alla fall har lite rätt och att framförallt Näringslivet som sitter på sponsorpengarna börjar tycka som hon.

Edlund hänvisar till en undersökning av en någon Nielsen från 2018 att 84% av dom sportintresserade är intresserade av damidrott. Månne det ?

Enligt det Svenska Upplevelseinstitutet (finns det ett sådant ?) har intresset för de fem största damligorna ökat med 100% sedan 2014. Kanske inte så konstig ökning om man startar från nästan noll kan jag tycka. 

Jag har i alla fall inte sett skymten av denna publikökning på damidrott i Umeå fram till pandemin. Varken inomhus idrotterna eller det tidigare loket Umeå IK drog publik under de senaste 3-4 åren.

Herridrotten dominerar och tar död på alla annan idrott i alla former av media.

Vi kommer inte att se någon större förändring innan alla medier bestämmer sig för att dra ner på utrymmet för herrarna i de största sporterna och ge plats för damidrotten.

De flesta journalisterna på sportredaktionerna är hockey, fotbolls och skidsports nördar med vissa inslag av handboll , innebandy och trav sedan kommer resten.

Det är lätt att räkna ut varför SVT har börjat att sända basketmatcher. Det är i det närmaste gratis om man jämför med hockeyligan och Allsvenskan för att inte tala om alla de stora internationella tävlingarna men det tackar vi för.

Match # 3 mellan Jämtland och Södertälje blev en klassisk kollaps repris och nu väntar jag med spänning på om Norrköping kommer att kollapsa på samma sätt. Jämtlands seger är 40 poäng bättre än den senaste förlusten i Södertälje. 40 POÄNG !!!!!

Jag måste säga att jag är ganska förvånad att det kunde hända och jag förstår experten Karlssons frågor i intervjuerna om hur det är möjligt med den skillnaden i inställning och prestation. Lite oprofessionellt kan jag tycka eller vad berodde det på.

Jag tror att domarnas förändrade sätt att döma matchen i Södertälje och i Östersund har inverkan på prestationen. 

Hemma i Södertälje spelade det inte så stor roll med strikt domarbedömning eftersom SBBK alltid skjuter bra men man valde att spela zon från start i Östersund för att undvika foul belastning i början av matchen. 

Det blev en miss eftersom Jämtland var väl förberedda hur de skulle spela mot 3 – 2 zonen och dom sköt som vanligt bra på hemmaplan. 

Jämtland spelade dessutom väldigt fysiskt kroppsförsvar mot Södertälje och genom defensiva byten tvingade man SBBK att spela anfall för långt från korgen.

SBBK spelade mycket zon och fick följdriktigt inte många foul. Jämtland spelade fysisk man man och i jämlikhetens tecken fick man inte heller många foul. 

Södertälje vill spela med attack och tryck mot 3 sekunder området men det fungerade inte igår. Degernäs ringde nog Bosnic igår kväll och frågade honom om råd.

Godmiddag