Helt andra förutsättningar

Nya domare förändrade matchbilden helt i den andra kvartsfinalen mellan Södertälje och Umeå BSKT. 

Om bara Dawit hade kunnat prestera på lite högre nivå då hade det kanske kunnat bli en skräll. Han har 100% förtroende från coachen, spelade 38 minuter men med för låg procent på allt skytte. 

Jag trodde att samma trio som dömde i onsdags skulle få döma igen vilket inte är ovanligt i slutspelet. 

Hade man insett hur illa behandlade BSKT blev i match ett och att det var direkt olämligt att samma domare skulle få döma igen.

Domarbasen Oscar Lefwert var match kommissarie igår och det innebar ganska säkert att domartrion skärpte sig lite extra och det tackar vi för. Nu blev det rättvist.

Nasrollah, Mehmedovic och Bardagji får 4.0 som kunde ha varit 4.5 men när dom tillåter Victor Gaddefors som inte är ombytt och inte är coach gå ut vid en timeout för att snacka med domarna mitt på planen då faller betyget. Det är ju rena  rama Vilda Västern. Skulle aldrig kunna hända någon annanstans i Europa.

Enligt regelboken borde det ha åtgärdats men icke. Undrar vad Lefwert hade att säga om det efter matchen.

I Åkeshovshallen hade man förberett sig för guldfirande. Det var alldeles för mycket folk i hallen. 

Eftersom det var SVT som filmade så svepte dom över alla läktar sektioner och det jag såg var inte OK. Det var väldigt få funktionärsvästar och ingen restaurang. I Luleå får Alvik leva med få på läktaren men 100 i restaurangen.

Luleås informella ledare vaknade till liv. Nnamaka och A Nyström kämpade hårt och spelade bra. E Nyström hakade på och Lucas fick tom igång lite bra attackspel som överraskade Alvik. 

Om även Westerberg skulle kunna visa lite temperament och skjuta utan att tveka och visa upp det försvarsspel som hon är känd för att ha då kan den här serien vända.

Jag skrev efter förra matchen att om McCarville orkar spela på samma nivå då är det klart på fredag. Hon orkade inte det. Igår orkade hon inte hoppa eller springa igen och då sjunker procenten.

Luleå vann helt rättvist och huvuddomaren Erström skall ha en eloge som såg till att rättvisa skipades vid flera tillfällen då hans assistenter inte tog domslut. Erström får en 5.0 assistenterna knappt godkänt.

Jag tycker att stjärnorna McCarville & Lundqvist som enligt Jonsson på SVT ”är så fantastiska” kommer undan med lite för mycket. Någon fler foul borde dom väl ändå våga blåsa på dem.

Det som förvånar mig det är att Luleå inte foulade Klara Lundqvist i slutet för att bara tillåta två straffkast. Nu fick dom chansen till att kvittera med en trea. Hon hade satt en på samma sätt bara 15 sekunder tidigare.

Det förvånar mig också att Luleå tar så snabba avslut. Alvik blir tröttare av att tvingas spela försvar mot ett rörligt anfall. Nu får man ofta retur efter ett snabbt taget missat Luleå skott och få dra ner och kontrollera tempot i matchen.

Det är inte över än. Jag tror på en femte match.

Om samma domare dömer idag i Luleå då tippar jag på vinst för Jämtland. Kritiken från Jämtland var hård mot domarna i torsdags och det finns risk för kompensation.​
Jag tycker att domarna hade ett för stort ”finger med i spelet” LAMONICA, LUIGI; JAVOR, DAMIR; PANTHER, ANNE  Barcelona ”fick” en hemmaseger mot Zenit igår kväll. Det kanske var politik inblandat eftersom Barca förlorade den första kvarten på hemmaplan i onsdags med 1 poäng. Två raka förluster på hemmaplan hade varit katastrof för grundserievinnaren.

Godmiddag