Osportsligt ?

Är det verkligen ingen som har reagerat över att McCarville avslutade matchen i lördags med att sätta en 3 poängare när ställningen var 98 – 88 och sekunder kvar. Luleå hade slutat att spela försvar och stod med raka ben och väntade på signalen. Det var absolut inte fair play enligt amerikanska mått mätt utan snarare osportsligt och sänder dåliga signaler.

Om det hade varit en normal säsong då hade hon fått känna av publiktrycket uppe i Luleå efter det. Om Barthold hade varit kvar i Luleå då hade hon dessutom ”fått smaka” på lite rejäl fys, men Luleå har ingen ”polis” längre som upprätthåller ordningen.

Jag skulle bli förvånad om inte Luleå vinner på tisdag men det är klart att om Alvik kan prestera som i andra halvlek en gång till då får Luleå det svårt. Det måsta ha varit Alviks överlägset bästa halvlek i år. Jag har sett alla.

Klarar Alvik av att skjuta 15 av 30 på treorna återigen och orkar McCarville prestera på samma nivå igen ? Om hon gör det då kan hon dra med sig Alvik till ytterligare en seger det står helt klart efter hennes imponerande insats i match ett. Hon kan knappt springa, hon hoppar inte på returer men lyckas ändå att dominera.

Jag tycker att Luleå strulade bort initiativet just när dom hade skaffat sig en ledning och det med några juniorbyten som kunde ha väntat.

I söndagens Euroleague final fick UMMC´s landslagsspelare Beliakova, Popova och Vadeeva snällt sitta kvar på bänken när coachen toppade laget med fem spelare på runt 30 minuter för att klara av att vinna mot Avenida. 

På sociala medier skrivs det om avsaknaden av kvinnliga coacher i Sverige.

Jag tror att kravet på att man måste ha hög formell kompetens är en negativ faktor. Du måste ha det som tidigare hette steg 3 och steg 4 för att få coacha på ettan och framförallt liga nivå.

Du får inte en coacha en sketen div 2 match om du inte har steg 2 och det är ju helt galet – tycker jag.

Jag tycker att man skall stimulera och locka till utbildning och inte utestänga dem som inte vill eller är beredd att lägga ner den tiden.

Hitta på ngn annan variant. 

Jag föreslår att de som har den formella kompetensen har en licens som inte ingår i laglicensen. En särskild avgift betalas för den.

De som saknar formell utbildning har en annan licensform för att få coacha på hög nivå och en särskild avgift med kompetens höjande digitalt arbete som följer med den.

Någon sade till mig igår att kravet på formell kompetens har slopats åtminstone tillfälligt. Om det stämmer så är det bra och jag hoppas att det blir permanent.

Jag tor inte att basketsporten har råd att säga nej till de som vill vara ledare. Vi måste dock ha kontroll på deras kunskaper och bakgrund så att den gynnar barnen.

Jag vet att det finns kvinnliga tränare som har tyckt att det inte har varit värt att lägga ner den tid och så många helger som har krävts för att få den formella kompetensen som både steg 3 och steg 4 krävde. Det är en bromskloss i basketutvecklingen anser i alla fall jag. 

Många rasar nu när storklubbarna i fotboll tänker ta samma steg som storklubbarna i basket gjorde för många år sedan och bilda en Superliga. Jag tror att det kan gynna basketsporten i längden.

Super League i fotboll kommer att innebära att även Euroleague basketen måste tänka om och tvingas att samverka med FIBA så att spelare kan delta i EM, VM, OS och i kval – hoppas jag.  

Godmiddag