Alvik fick flow och då går dom inte att stoppa

Det blev som väntat en run and gun match i final ett och Luleå såg ut som det vassaste laget fram till halvtid (40 – 48) men sedan hände något (61 – 40) i andra halvan.

Jag tror att Luleå slappnade av lite grand eftersom det gick ganska lätt att ta initiativet i matchen. Luleå dominerade utan att behöva spela fysiskt och trots att Ljunggren sköt bra mot zonerna så ledde man.

Nnamaka på Lundqvist var ett lyckat drag och även A Nyström hade bra koll på McCarville i första.

I halvtid så bestämde sig Alvik för att dom inte fick tappa match ett. Jag tippar att McCarville stod upp i omklädningsrummet och sa de ”Följ mig” och så blev det.

Det är dom informella ledarna i gruppen som måste ta tag i matchen och leda de som tvekar/inte vågar. McCarvilles ledarskap hade stark inverkan på Stern, Ljunggren och Lundqvist. Alla tre blev ett snäpp vassare i andra halvlek. Jag tror inte att det berodde på coachen.

Jag blir aldrig klok på Ljunggren. Varje gång hon har spelat i Umeå under de senast 3-4 åren så har hon floppat. Igår fick hon ihop en statistikrad som kanske aldrig kommer att upprepas. 8 av 11 på treorna, 10 returer, 26 poäng. Europa är öppet för henne om hon vill flytta och tjäna en slant. Hon var X faktorn och inte McCarville.

Luleå har sedan Barthold slutade tyvärr ingen karismatisk ledare i gruppen och det kan kosta dem guldet. 

Domarna hade en direkt svag första halvlek där Alvik tjänade en del. De kom undan med för mycket kroppskontakt mot framförallt Ekh´s attacker. Det borde ha varit foul 3-4 ggr. Dessutom slapp Alvik en del foul under sin egen korg på ett anmärkningsvärt sätt. 

Werths foul var absolut inte osportslig faktiskt knappast ens en foul och jag förstår Lucas reaktion, som gav henne ett T för det var en tydlig arm beröring i skottögonblicket.

Å den andra sidan så var det Luleå som hade tur med en del icke domslut i den andra halvleken så det kanske jämnade ut sig till slut. Domarna insåg nog i halvtid att dom hade gynnat Alvik ”givetvis omedvetet”.

Nasrollah 4.0, Sarjalic 3.5, Månsson 3.0

Den svaga insatsen torde innebära en annorlunda domartrio till på tisdag. Jag tippar på Luna Gogolin, Goniband och att Nasrollah får nytt förtroende.

Kul med basket I SVT men snälla går det verkligen inte att hitta mer professionella kommentatorer. Vem orkar med detta ständiga hyllande av vissa spelare och oförmåga att se vad det är som händer – som behöver kommenteras.

Jag skrev inget senast om Nathan Dawit eftersom jag ville spara det bästa till sist. 

I fredagens match var Öqvist tvungen att sätta en specialbevakning på Dawit för att få stopp på honom. Han var riktigt vass i matchen och spelade med stort självförtroende och hög effektivitet.

Det är inte vanligt med face försvar i herrligan men i fredags var det nödvändigt för att ”tysta Dawit´s bössa”. 

Balibrea borde nog ha bytt ut honom direkt när Luleå spelade face försvar på honom men icke och det kostade några missar när tidsnöd uppstod.

Dawit missade ett tiotal matcher under säsongen pga skada men i övrigt kan jag bara komma ihåg en match då han inte har varit bra och det var när BSKT föll hemma mot hans kompisar i Fryshuset.

Jag har valt att ge Nathan Dawit min röst som årets Guardi basketligan.

Årets försvarareär för mig det lättaste valet och han heter Martin Palmblad. När ”Denyblad” är frisk och kry så har han ingen överman i ligan. Dessutom har han ligans vackraste och bästa hoppskott.

Craig Victortycker jag är ett stort utropstecken i år. Förvandlingen från tiden i Djurgården till det både effektiva och spektakulära offensiva spelet i år gör honom till årets artisti mina ögon.

Årets coach kanske är Riipinen men jag väljer Boris Balibrea eftersom jag har studerat noga hur han på kort tid har lyckats att helt förändra Umeå´s sätt att spela basket och har fått en samling mycket unga spelare prestera bra basket även om antalet vinster inte har ökat. 

Jag väljer Leydy Luna Gogolin som årets domare i herrligan nu när Racys inte är valbar. För några dagar sedan skrev jag: Jag motiverar det med att jag tycker att hon är mest rättvis. Hon dömer med mod och beslutsamhet, följer reglerna och tar besluten utan att tveka.Det borde räcka som motivering.

Årets lyft är utan tvekan Nässjö Basket.

Godmiddag