Mer jämlikhet TACK

HOOPS har deltagit i årets omröstning gällande spelarna i damligan och jag tog experthjälp av min tränar kollega Lucas Enqvist eftersom han är oberoende kommentator på A3´s matcher och har koll på alla spelare.

Vi var helt eniga om att Chanelle Molina är årets Guard även om Klara Lundqvist är mångas favorit.

Vi valde Vasiliki Louka som årets centerframför McCarville pga att McCarvill spelat så få matcher och pga det inte visat den jämnhet som krävs i omröstningen. 

Vi var oeniga om årets stjärnskott.Stina Almqvist eller Freja Werth. Vi enades om Stina Almqvist.

Vi var helt eniga om att rösta på Ceejay Nofuente som årets försvarare och som årets artist.

I morgon får du reda på vem som fick min röst som årets coach, domare och lyft.

De inledande kvartsfinalerna blev ganska väntade krossar så det är över på fredag kväll. Jag tittade inte på matcherna så jag avstår helt från kommentarer.

I kväll är det dags för A3 mot Södertälje och Högsbo mot Norrköping. Den första matchen har jag förmånen att få se live. Den andra matchen kanske jag betalar 89 kr för men bara kanske. Det är för dyrt.

Jag har tidigare tippat att det kanske kan bli bortavinster i båda matcherna och det grundar jag på den form som lagen har visat den senaste tiden.

Jag håller också helt med Enjebo som i dagens lokalmedia menar att det borde vara samma förutsättningar i slutspelet för damerna som för herrarna alltså bäst av fem och inte bäst av tre.

Mer jämlikhet tack. En futtig stukning kan avgöra  en kvartsfinal när matcherna spelas över bara sju dagar.

Du som läser HOOPS regerar kanske över att jag i tidigare krönika efterlyser endast EN MATCH i finalspelet som flera andra sporter har. 

Jag grundar det på att de lag som når finalen är oftast väldigt trötta och sargade efter kanske 3-4 matcher i kvarten och 4-5 i semifinal och det på kort tid.

Ett basketlag är inte ett hockey eller innebandy lag med 25 spelare. Då kan en avgörande match på neutral plan vara det mest sportsliga – tycker jag.

Vad jag kan minnas så har aldrig en kvinnlig domare fått döma viktiga matcher i herrarnas slutspel. Jag kan ha fel. Åsa Jernmo fd Johansson har varit en av landets bästa domare i många år. Kanske fick chansen och jag missade det. 

Jag hoppas att Luna Gogolin får den möjligheten i år och inte bara i en kvartsfinal utan ända upp i finalspelet. Hon har visat på karaktär och förmågan att fatta svåra beslut snabbt i riktigt tuffa matcher.

När det gäller Luna Gogolin är det inte fråga om jämlikhet utan kvalitet och prestation.

Även om jag har skrivit att jag tror att Södertälje kan skrälla i Umeå ikväll så tror och hoppas jag att A3 går vidare till semifinal mot Luleå.

A3 har på papperet ett vassare lag än Södertälje men det är träningen och förberedelserna, coachningen från bänken och spelarna som skall leverera också.

Om du har tid över och sugen på en riktig toppmatch då klickar du in dig på Viasat Sport i kväll kl 21.00 och kollar in Valencia mot Bayern Munchen i Euroleague. Valencia spelar väldigt trevlig och fyndig basket och blir nog för svåra för Bayern men bara kanske.

Endast tre omgångar återstår av grundseriens 34 matcher och endast Barcelona är redan klara för slutspel. Bayern ligger 5:a och Valencia 10:a. En vinst för Bayern då har dom ena benet i slutspel. Om Valencia vinner då har dom en bra chans till slutspel. 

Godmiddag