Flytta ut 3 poänglinjen 25 centimeter snarast.

Läser Tapio Joulamos utmärkta redogörelse om det han har snappat upp i olika dokument om utvecklingen av 3 poäng skott och bl a insidespel.

Slutsatsen är att 3 poängskyttet ökar eftersom man får ut mer poäng av det än 2 poängskott.

Jag är kanske naiv men jag tror att det är en trend som så småningom kommer att förändras. Alla kan inte spela som i NBA. FIBA kommer att inse att publiken vill få ett mer varierat spel och inte bara se 3 poängare.

Eftersom alla skjuter 3 poängare i tid och otid då är det ingen som vill spela gammalt hederligt inside spel och följaktligen så utbildar inte heller tränarna sådana spelare om dom överhuvudtaget kan utbilda sådana.

Det är enkelt att dela ut bollarna och sätta ihop olika skottövningar för 3 poäng. Det krävs mycket mer för att lära spelare hur dom skall bete sig när dom är nära korgen oavsett om dom är lång eller kort. Det krävs envishet och övertygande arbete och givetvis kunskap.

Om det inte är en trend som förändras av sig själv så tror jag att FIBA snart kommer att förändra reglerna igen eftersom jag tror att dom inser att det inte är kul att se på basket när snart 50-60% av skotten är 3 poängare. Lite snygga inside mowes och dunkar är minst lika vackert.

Det första steget är att bredda spelplanen till NBA mått vilket är 64 cm bredare spelplan så att ytan blir större att försvara. 32 cm på varje sida låter inte mycket men blir många kvadratmeter.  Breddningen kan åtgärdas i de flesta stora hallar där ligamatcher spelas utan problem. 

Dessutom kommer 3 poänglinjen snart att flyttas ut minst 25 cm till. Inom internationell toppbasket får detta ingen större betydelse men på ungdomssidan kommer 3 poängerna att vara rena chansskott för de flesta som måste begränsas.

I podden 3NOLL5 diskuterade man floppandet av anfallande spelare när kontakt uppstår med försvararen. Det har blivit ett gissel i den svenska herrligan idag. Domarna blir lurade av allt sprattlande och blåser i pipan av bara farten 9 gånger av 10.

I podden diskuterar man vad man skall göra åt det men jag hör inget konkret förslag. Mitt konkreta förslag är att domarna INTE skall blåsa när någon anfallare med bollen sprattlar till och floppar om man inte är 100% säker på slag eller knuffar med händerna. De som krokar fast sig med armkrok för att lura domarna borde få osportslig foul. 

Jag tycker mig se tendenser redan idag i herrarnas Euroleague. En del domare är inte så lättlurade. Det måste vara armkrok eller slag för att domarna skall blåsa. Att ”sprattla till” vid kontakt ger inte så ofta utdelning längre. En domare som befinner sig i dålig vinkel blåser sällan på sprattlandet. 

Fenerbache mot Andoulo igår undantagen. I den matchen blev det så mycket sprattelfoul så att jag slutade titta eget 25 minuter. Det var patetiskt men det kanske blir så när 2 lag från samma stad Istanbul möts i ett lokalderby. Andolo vann med 30 poäng ser jag idag. Serben Micic är en av mina stora favoriter. Han gjorde 37 p igår med bl a 6 av 6 på treorna.

BC Luleå tog en skön seger igår mot Södertälje och nya amerikanen Walley fick in en fullträff. Det är bara att hoppas att det inte var en lyckträff. Vi har sett ett flertal sådana under de senaste åren i Luleå som har sprattlat till i den första matchen men sedan försvunnit.

Noterade även att BCL spelade försvar annorlunda än tidigare och det gav riktigt bra utdelning vid ett flertal tillfällen.

Domartrion hade en egen afton igen. Ska det vara så svårt att döma på samma sätt i alla matcher och vara konsekventa. Spelarna försöker med det mesta och testar eftersom ingen vet hur dagens domare kommer att döma.

Det är otroligt att bl a se vilka tacklingar som anfallande spelare med boll inside får syssla med mot försvaren och alla knuffar med armarna som spelare utan boll får hålla på med även mot spelare med boll. Det går för långt. Det blir faktiskt nästan löjligt ibland. 

Två av domarna släppte det mesta från början och Luleå hade enligt mig fördel av det. Det var ändå Södertälje som gick till en ledning efter period ett, som kunde/borde ha varit större. 

I första pausen insåg nog de två domarna som knappt hade blåst i pipan att dom hade släppt för mycket och började jobba och det drabbade Södertälje mer eftersom dom då försökte spela lika tufft som BC Luleå.

I mina ögon så är det omöjligt att vara säker på om rätt lag vann pga detta.

Godmiddag