Kommer coachningen att räcka i dam EM ?

Nu när EM kvalet är avslutat ser vi att stora basketnationer som Litauen och Lettland missade att kvala in och likaså blev det för Ukraina och Ungern. Sverige fick verkligen en jackpot när man hamnade i en 3-lag grupp med Israel och Montenegro. Det kunde ha varit mycket svårare.

Det är bara att hoppas på att laget inte kommer att falla pga svag coachning.Jag saknade smartare coachning i matchen mot Montenegro. 

Det står utom all tvivel att vi har spelare för att kunna matcha många bra nationer individuellt men hur blir det med lagspelet. Montenegro stoppade Sverige genom att sätta press på skyttet och kollapsa och stänga igen 3-sekunder området från attacker. Sverige blev statiskt och ganska ofarligt.

Gathling fick härja hur hon ville inside utan någon synbar coachning. Dubljevic fick driva höger utan hjälpförsvar och hon fick dessutom skjuta många öppna skott när man försvarade tight mot Jovanovic. Var det scoutingen som brast eller coachingen eller klarade inte spelarna av att följa direktiven.

Crespi lyckades inte med det Italienska damlandslaget, frågan är hur det kommer att gå med det svenska. Utan smart och bra match coaching är Sverige chanslösa i EM. Gruppspelet är en sak men sedan………

I morgon spelar BSKT hemma mot Norrköping igen. Tre vinster av fyra ger givetvis ”råg i ryggen” till BSKT men Norrköping har inte glömt den svidande torsken med 108 – 107 efter förlängning i Umeå i oktober. Dom kommer att vara mer än redo den här gången. Då blir det tufft för BSKT.

Jag trodde inte att BSKT skulle orka stå emot Köping i fredags men jag har skrivit det förr. Ingenting är omöjligt om man bara ger det en chans. 

Om BSKT kan mobilisera samma försvarsintensitet i morgon och lyckas med taktiken på samma sätt som mot Nässjö då är en vinst inte omöjlig även om Norrköpings laguppställning inger respekt.

Det är för mig omöjligt att förstå varför domarinsatserna varierar så oerhört. Med 3 domare borde det vara simpelt att kontrollera det mesta även i off ball situationer men icke.

Jag tittade igår på matchen BC Luleå – Nässjö från i torsdags och innan den första perioden var slut så hade jag redan sett minst 10 situationer som var foul av olika karaktär och även osportsliga som man valde att inte beivra. Domarna måste ha sett vad som hände på plan. 

Domarna borde ha blåst på knuffar, tacklingar, fasthållningar, rörliga screenar där bollen inte befinner sig. Nu kom nästan alla avblåsningar där bollen befinner sig. 

Bolltittande domare är absolut en stor faktor. Jag ser det i match efter match att t ex domaren som står under den offensiva korgen tittar mot ringen där bollen är samtidigt som knuffarna och fasthållningarna får fortsätta.

Jag tittade på hela matchen och som tur var så blev det inte värre än i den första perioden. Domarna skulle knappast få godkänt (3:a) av en objektiv domar bedömare. 

Borås mot Södertälje i kväll i SVT. En riktig prestige match för Knallarna. Dom har haft det tufft en längre tid och frågan är om segern borta mot Köping gav dem tillräckligt för att kunna vinna mot SBBK i kväll. Om A Gaddefors inte spelar då har dom en bra chans men annars tror jag på Sköna Gröna.

Godmiddag