Basketen var föregångare nu har alla tagit efter.

På 70 och 80 talet fick basketfolket stå ut med mycket kritik från andra sporter och även allmänheten när amerikanerna kom till våra föreningar och satte färg på basketsporten. Helt plötsligt kunde vi se inslag i Sportspegeln från basket med fullsatta läktare och showtime. 

Språkbruket förändrades snabbt. Fler och fler engelskspråkiga begrepp började användas såsom foul, screen, rebound, fastbreak. Många hånade oss för att vi använde de engelska termerna.

På de flesta ställena var hockey och fotboll så etablerade så att de lokala sportredaktionerna i princip vägrade att skriva om basket pga att man inte gillade ”frökensporten som körde med amerikanska termer och regler så att man inte får röra i varann utan avblåsning”. 

När jag flyttade till Skellefteå 1982 och började jobba med basket för KFUM då upplevde jag detta kompakta motstånd från början. Jag tog upp kampen med sportchefen och redaktionen och till slut gav dom med sig och började skriva mer än ”en matsedel” men det avgörande var värvningen av Ike Person. Då explodera basketen på sportsidorna och det berodde givetvis på att vi började vinna det mesta. Det är enbart vinster och framgångar som räknas på sportsidorna det tror jag de flesta håller med mig om.

Skellefteå är en ”arbetarstad” och en stad som gillar idrott men först kommer hockey, hockey, hockey och sedan fotboll. Om man kan etablera sig och visa att man gör ett seriöst jobb då finns det goda möjligheter till att få lite stöd men inte i den storleken som hockeyn. 

Tyvärr är det så att SAIK´s stora framgångar innebär att andra sporter har svårt att ta sig fram. ”Alla resurser” satsas på dem. Kommun pamparna och näringslivet borde ta sig en funderare över detta. Inget annat lag i staaan än SAIK spelar på högsta nivå och det är lite pinsamt tycker jag. Konstigt är det att inte ens Norran uppmärksammar detta.

Det är idag ganska roligt att konstatera att vi inom basketen var först av alla sporter med amerikanska eller säg utländska proffs och det som komma skulle. Vi startade en rörelse som idag är etablerad.

Nu har hockey och fotboll tagit efter oss utan att dom fattar det. Handbollen tar in spelare från Island, Norge och Danmark. Innebandyn är fortfarande en så lokal sport så att det inte finns några att värva utanför Sverige och Finland.

Idag använder hockeyn i Sverige nästan enbart termer på engelska. Även media har köpt tugget. ”Two many players on the ice” skrev VK.se härom dagen. Fotbollsexperterna i TV pratar om och ”the pitch” och inte längre om fotbollsplanen. 

Godmiddag