Visby nästan förbi A3

A3 hade hemmamatch på måndagkvällen hemma mot Visby och förvånande nog så var det gästerna som stod för tempot. 

A3 kunde ha ställt om snabbt och kontrat in ett antal poäng men det verkar inte finnas i deras plan att springa. Det är gåbasket nästan hela tiden.

Kvaliteten nära korgen var för svag hos båda lagen. 46 – 36 i paus kunde ha varit 60 – 50 för så mycket missade båda lagen både närskott och layups. Antalet unforced errors alltså rent ut sagt bortkastade bollar var för många. 

Det var dålig kvalitet som bjöds i TV matchen i den första halvleken. Andra halvlek blev lite bättre när A3 gick ifrån till +24 men då valde Enjebo att börja lufta bänken rejält. 

När A3 hade inne fyra spelare som normalt är avbytare med få minuter samtidigt då rasade allt ihop och Visby gjorde 0 – 10 på en minut och kom snabbt tillbaka. Kelliher fick fritt spelrum och efter 0 poäng i första halvlek så stannade hon på 24 !!!! 

Det är bra om avbytarna får speltid men då helst en åt gången tillsammans med fyra starter. Då bygger man självförtroende. Som det blev nu så tappade spelarna självförtroende i stället. 

Jag har gjort samma misstag när jag var ung coach i damernas elitserie och ville ge avbytarna minuter.

En amerikanska sade en gång till mig. ”Snälla coach sätt inte in hela bänken när vi leder med 25 poäng. Ta in en i taget så att inte motståndarna kan göra en run. Jag klarar inte av att göra jobbet en gång till i varje match”. Hon hade rätt och jag har aldrig gjort om det misstaget under min coach karriär.

A3 spelade återigen svagt mot zonförsvar och man blev överraskade av Visbys 3 – 2 och hade stora problem med den. A3´s man man försvar är direkt svagt – tycker jag. Man hinner inte alls med i rotationerna pga långa avstånd och missförstånd. 

Både BSKT och A3 spelar med roterande försvar men vad jag kan se så är det inte modernt längre ute i Europa eller kanske har jag fel i det.

Degbeon raderade bort Kelliher i första men när hon fick komma igång i andra då gick det inte att få stopp på henne. Ett klassiskt misstag. 

Stach sköt bra som vanligt från alla avstånd och ärligt talat borde hon få skjuta mer. Hon hade säkert kommit upp i 50 poäng om hon hade skjutit varje gång hon var fri men hon valde ofta att passa i stället. Tyvärr så är hennes passningar inte hennes starkaste sida. Hon är ingen pg det är i alla fall helt klart. 

Thompson kom inte in i matchen från start som hon brukar och anledningen till det var Lundqvist i Visby som spelade utmärkt försvar på henne.

Edholm fick återigen starta och det förvånar mig eftersom hon är långt ifrån den form som hon har visat tidigare i A3. Forasté borde helt klart få spela betydligt mer och detsamma gäller Mazionyte.  

”Förlusten som måste få konsekvenser” skriver basketbloggaren i NSD.se men jag säger – månne det. 

Om konsekvenserna är av sådan art som bloggaren beskriver då är det billigaste alternativet kanske att lyfta bort Öqvist och det kommer knappast att hända. 

Jag tror att det kostar för mycket även för BC Luleå att göra som bloggaren vill och börja om på ny kula och värva ihop nya spelare. I stället blir det in med en ny Rozzell typ och om möjligt med Anderson men det får räcka. Öqvist har bara ett års kontrakt så det gäller att få till det med det material han har.

Godmiddag.