Konstiga beslut

Tänk så fel rubriker kan bli i både lokal & riks media. Härom dagen kunde vi läsa och höra ”BC Luleå lämnar wo” lite överallt men det var inte korrekt. BC Luleå dömdes till wo pga att de inte kom in till SBBF med ärendet minst 48 timmar före match.

A3 hade heller inte behövt stänga helt för publik eftersom laget ofta inte har mer än ca 50 åskådare på sina matcher. Trots att begränsningen 50 personer har funnits på de två hittills spelade matcherna så har man inte kommit upp i femtio personer i publiken.

Det som är viktigt i sammanhanget det är att Umeå Energi Arena är en stor evenemangsarena som tar nästan 1200 sittande åskådare så de femtio som man hade kunnat släppa in skulle kunna sitta med tio meters absolut smittfri lucka inne i hallen om man bara anstränger sig lite. 

Man motiverar beslutet med att att man vill ta ansvar och medverka i att inte sprida smittan och det är ju bra men ingen smitta sprids i den arenan med de avstånd som går att hålla. 

Jag kan förstå beslutet bättre om man hade motiverat det med att alla föreningens funktionärer vägrar att ställa upp i entré och kiosk och att man helt saknar personal för att sköta kontrollen att genomförande görs på rätt sätt. Det är ju lite besvärligare att arrangera nu när ett fast protokoll måste följas.

Jag förutsätter att man nu återbetalar för säsongskort som har sålts till dem som vill ha återbetalning. Brännbollsyran var tvungen att återbetala köpta entrépass när BBY blev inställd och detta är exakt samma sak.  

Jag läser i AB att Fryshusets spelare Desport tycker att BLH skall pausas omedelbart. Han anser att spelarna används ”som labbråttor” i och med det fortsatta spelet. 

Palmblad i Södertälje kontrar i AB på torsdagen med att det bara är att avstå spel om man inte vill. För honom är det inte aktuellt eftersom det är hans levebröd. Han konstaterar också att det är de anställda spelarna som är dom stora förlorarna om ligan stängs ner och det har han ju rätt i. De spelare som har en bra lön från sin förening drabbas hårdast. De spelare som har korttidskontrakt kanske inte kan permitteras eller erhålla A kassa.

Du vet vad jag tycker i frågan. Ligorna borde ha pausats redan för flera veckor sedan när covid slog till mot Nässjö och BSKT. Man borde redan då ha insett vad som komma skall. Det lär bli fler inställda och flyttade matcher men knappast något fler wo nu när alla har lärt sig hur de skall agera vid konstaterad smitta.

Min åsikt är klar. BLH borde skära ner antalet omgångar till max 3 mot varje lag – till att börja med. Kanske till och med till en vanlig dubbelserie om inte pandemin snart avtar.

Det kommer inte att gå att trycka in alla matcher och slutspelet som det är bestämt att det skall spelas under VT 21. BLH kan knappast fortsätta spela in i juni månad.

Godmiddag