Surt & Sött

BSKT har rehabiliterat kropparna och i princip vilat i fyra dygn efter stortorskarna i Borås och Köping. 

Jag hoppas att man har utvärderat och fått fram en förklaring till det minst sagt slätstrukna agerandet framförallt i Köping. Det finns knappast något att skylla på. Inget resande utan tre dygns återhämtning, boende på hotell och mycket vila. Då borde man ha kunnat begära bra mycket mer i inställning.

Förr i tiden hade en sådan svag prestation i två matcher i rad inneburit hårdträning och näst intill straffarbete. Det är nya tider numera. Nu fick man ledigt fyra dagar i stället. Förr i tiden kunde man få lite ledigt efter ett väl utfört arbete och seger.

BSKT har hela åtta dagar till nästa match och det är mot Södertälje som av någon underlig anledning förlorade med 41 poäng borta mot Jämtland. Det är egentligen en omöjlig förlust men det finns säkert en förklaring men tyvärr känner jag inte till den. 

Södertälje har ju flaggat för ebb i kassan och risk för konkurs så kanske har man börjat att förhandla med spelarna om lönesänkningar. Vad vet jag.

Till råga på allt så fick BSKT troligtvis Exposito långtidsskadad mot Köping så nu måste man agera på något sätt för att fylla luckan snabbt. Peleg är fortfarande borta från spel. Att lägga Guard ansvaret på unga Czerapowicz håller inte. 

Dawit såg trött och sliten ut i de sista matcherna. Kanske kan han få nödvändig ”vila med landslaget” så att han kan prestera som mot Norrköping i nästa match mot Södertälje.

Jag tittade på både Norrköping mot Köping och Borås mot Nässjö och det är bara att inse att domarna tillåter väldigt hårt spel. Det är inte internationellt spel utan riktigt dåligt individuellt försvar som man släpper igenom. 

Hur Schüberg kunde klara sig kvar på plan utan att bli utfoulad i matchen mot Köping är en gåta. Hade de gråa kommit överens om ”att låta lagen fightas om det”, som man brukar säga i domarkretsar. 

Eftersom kontakterna blir hårda och inga avblåsningar kommer så blir reaktionerna vid nästan varje avblåsning starka.

Varför foul nu ? Kolla på vad som hände på den andra sidan och där blåste ni ju inte. Detta händer i varje match flera gånger. 

Konsekvensen har blivit att det delas ut onödiga tekniska foul till höger och vänster liksom de osportsliga foulen för vanliga efterslängar som alltid har varit en vanlig personlig foul. Domarn har släppt kontrollen över matcherna. Frågan är om dom gör det medvetet eller om dom helt enkelt är för svaga för att leda matcherna.

Tack och lov att Euroleague finns så att jag får njuta av riktigt bra herr basket. 

Fredagens match mellan Real Madrid och Fenerbache var en grandios uppvisning av Real med guarden Campazzo som # 1. Vilken lirare. Tyvärr verkar han vara för liten för att platsa i NBA men han får väl visa vad han går för i OS om det blir ngt i sommar. Han dominerade första perioden utan att göra poäng men genom att leverera 8 magiska assist. När matchen var över så hade han 13 assist och 7p och laget hade vunnit med 20 poäng.

Real startade med flera raka förluster men nu har man fått ordning på skutan med fyra raka segrar och ligger på femte plats efter tio omgångar. Det ordnar sig nog med 24 omgångar kvar av grundserien.

Laget som har överraskat stort är Bayern München. I fjol slutade de på 17:e plats av 18 lag och det var nära att man hoppade av Euroleague. I stället valde man att satsa på nya coachen Trincieri och bytte ut halva laget med succé som följd. Efter 10 omgångar ligger man 2:a med 7 vinster och 3 förluster. Barcelona ligger som vanligt i topp och även dom med ny coach i litauern Jaskevicius. 

Salius Racys som normalt dömer mycket i SBL satsar på Euroleague. Det har han klarat utmärkt men, där dömer han annorlunda än i Sverige – anser jag. 

Den australiensiska damligan WNBL är i full gång och tack vara youtube så kan jag följa en del av deras matcher som nästan alltid är av god klass. Det som verkligen är av god klass det är domarna som inte tillåter några som helst regel överttramp.

Godmiddag