En fjäder i hatten för Crespi men…………

Crespi hade rätt taktik mot Israel. Attack en mot en när Israel bytte i försvar och det blev mismatch vid pick and roll. Eldebrinkarna visade sin kvalitet och hade tidig julafton i den första perioden. Dessutom blev dubblingen inside på Cohen mycket lyckad. 

Sverige drog upp tempot så mycket man kunde genom att driva hårt direkt efter defensiv retur. Israel hade inget att sätta emot ett riktigt bra spelande Sverige men fattas bara annat mot ett så svagt motstånd. Jag är övertygad om att även Alvik hade vunnit mot Israel. 

Ännu en merit i Crespis CV men………nog hade han väl kunnat bjuda bänken på lite fler minuter. Ledningen var 25+ efter halva matchen. Fontaine ”gick på knäna” och vädjade om att få byta.

Sverige spelade snabbare och bättre än när man har med ”de stora drakarna” och det tror jag är något som man måste kunna utnyttja även i fortsättningen. 

Jag har studerat många EM kvalmatcher sedan i torsdags då det hela startade och de lag som spelar passivt försvar och långsam transport av bollen upp i anfall vinner inga matcher. 

Danmark har imponerat mycket på mig trots förluster. De gav Italien en rejäl match och föll med bara 71-81 och mot Tjeckien bara minus 20. De spelade en snabb och bra basket med bra rörlighet och bra skytte & teknik. Faktiskt minst lika bra som Sverige.

Finland började bra men föll ihop i avsaknaden av några av sina bästa guards och 194 cm långa Avak Kuier. 

Det som förvånar mig mest är att domarna har tillåtit väldigt fysiskt spel. Man blåser ganska lätt på osportslig foul som har blivit domarnas populära avblåsning men ganska hårda kroppskontakt (torso) när en spelare dribblar får passera bara man inte använder händerna. Många gånger är det rena tacklingar som får passera konstigt nog. Ett krafsande och ”känna på” en dribblande motståndare får gå men inte att hålla emot när spelare attackerar. I de svenska ligorna blåser domarna sällan foul när t ex en Guard attackerar en mot en och går för layup. I damernas EM blev det foul nästan varje gång i de flesta matcherna som jag såg. En klar bedömningsskillnad. 

Balibreas manskap hade som väntat inget att sätta emot Borås som spelar ett väldigt utspritt anfall och därför blir väldigt svårförsvarat med dra distansskytte. Balibrea kommer inte med några bortförklaringar så då gör jag det i stället. Peleg saknas fortfarande och med Well borta efter dryga tre minuter så saknas nästan 20 stabila poäng och viktiga hot. 

Svenssons taktik var klar nämligen att dubbla och ta bort Dawit och Exposito från poäng görandet och det lyckades och då spelar det ingen roll om några andra stiger fram och gör bra prestationer.

Kul att se att Andreas Person är på väg mot toppformen. Jag har ju ett stort hjärta för familjen eftersom jag tog Ike Person till KFUM Skellefteå BBK och Sverige 1986.

TT skrev igår kväll att ”bottenlaget Umeå krossades av Borås” men när BC Luleå fick pisk med lika mycket för en vecka sedan då syntes inga sådana rubriker. Är det fair play ?

I Jämtland efterlyser man en pointguard med ljus och lykta men man har ju Lewis och Johansson så dom klarar sig och även äldre Johansson kan axla den rollen.

Jag har hört ett rykte om att Solevic är på väg till Jämtland och att Krayem skall ersätta honom i Fryshuset men det tror jag inte mycket på. Jag åt lunch med Krayem här i Umeå i måndags och då fanns inga sådana signaler men you never know.

Godmiddag