BSKT inte redo ännu

Nässjö klädde av BSKT ordentligt och vann ganska ohotat. Några utländska spelare i BSKT håller inte i årets BLH. Om det inte blir en förändring då blir det en tung vinter för BSKT

Nässjö har fått ihop en solid trupp i år med bra balans. Jag blir inte förvånad om Nässjö i år blir ”Årets Köping”. Deras attackbasket med sina guards och deras tunga returtagning var kul att se på. 

Nässjö spelade pressande försvar över hela banan. BSKT fick inte tid att spela ”sitt anfall” och det innebar många oplanerade och konstiga avslut som i sin tur ledde till många missar och defensiva returer för Nässjö som de förvaltade på ett effektivt sätt. 

BSKT försökte svara med med pressande försvar men Nässjö var lite för rutinerade och gjorde få misstag.

Det var två unga coacher som möttes och Källman vann coach matchen med bred marginal.

Årets BSKT väger för lätt och avsaknaden av vassa guards och defensiv kraft inside gör stor skillnad.

Foulen haglade över BSKT i matchinledningen men det var inget fel i det. BSKT spelade naivt aggressivt och domarna var pigga och vakna och tutade i pipan. Redan efter tre minuter var det dags för lagfoul och straffkast. 

Det fortsatte på samma sätt med många foul på BSKT. Det var ej obefogat. BSKT spelade onödigt aggressivt. Man blev dessutom överspelade många ggr pga aggressiviteten.

Zonförsvar och ganska länge hade basket doktorn ordinerat ganska tidigt om någon hade frågat.

I andra halvlek valde domarna ”att låta lagen spela om det” som dom brukar säga.

Det utspelade sig kollisioner och kontakter av sällan skådat slag som fick passera och det är ett under att ingen blev allvarligt skadad.

Det verkar som att domarna i år har beslutat sig för att tillåta väldigt mycket kroppskontakt när spelare attackerar mot korgen. 

När jag tittar på nuvarande BSKT och  spelartrupp blir jag lite nostalgisk och saknar vissa spelare som har spelat i Umeå BSKT sedan laget gick upp i BLH för sju år sedan.

Germain Jordan och Omar Krayem är dom som först dyker upp i minnet. Ett radarpar och artister som hittade varandra. Två spelare som coach Gustavsson utnyttjade maximalt – tror jag. Jordan har spelat mycket framgångsrikt i Mexico fram till pandemin och Krayem spelar nu i Trellborg som svensk medborgare. Jag vet att dom båda håller ännu idag.

Därefter dyker Arik Smith, Eric Gilchrese, Yannik Anzuluni och faktisk Nick Schlitzer upp. Alla riktigt bra och mycket prisvärda spelare under tiden i Umeå. Alla de spelare som jag har omnämnt ovan eller spelare med samma kapacitet skulle betyda mycket i dagens Umeå BSKT.

Fjolårets Odomes höll hyfsad klass liksom Milligan men var alldeles för skade benägna. Williams var för otränad när han kom och kom aldrig upp i en jämn standard. Lawson kunde skjuta treor om han fick stå fri i hörnen men kunde inte spel försvar.

Riktigt pinsamt för Umeå Fritid blev det i slutet då direktsändningen på SVT24 bröts pga en automatisk timer som stänger av elströmmen på den östra läktaren. Det blev ett avbrott på åtta minuter precis när den sista perioden startade och när sändningen kunde återupptas var matchen i princip över. Tänk om det hade hänt under TV Pucken sändningarna i Ishallen i söndags…………………..

Godmiddag