Hockey skärper reglerna. Hoppas att basketen följer efter…….

I morgon är det premiärmatch för Balibreas skapelse borta mot nya Superettan laget Ockelbo. Ryktet säger att Ockelbo har två amerikanare. Jag vet att Edvin Stark som spelade för Norrköping för två år sedan finns i hemmaklubben men inte mer.

Jag tippar att det blir en ganska jämn match men med BSKT som segrare nu när inte Ockelbo får ha sin minst sagt fanatiska hemmapublik bakom sig.

Jag har coachat många matcher i Kuxahallen och det har alltid varit lika svårt att vinna där. En gång 1994 lyckades man dessutom få resultattavlan att sluta fungera när hemmalaget var trötta och vi just hade fått flyt och var på väg att vinna. Matchen vände givetvis efter det ”oturliga tio minuters avbrottet”.

Det är roligt att ett klassiskt basket fäste som Ockelbo är på väg tillbaka på basketkartan. Hoppas att det är på allvar och inte bara en dagslända som slocknar när de eldsjälarna som just nu driver det drar vidare.

Den här texten skickades idag ut i alla medier inför starten av den svenska hockeyligan. 

”Äntligen skall det spelförstörande spelet genom slashing och hakningar bort från den svenska hockey”

”NHL tog för flera år sedan krafttag mot dessa spelförstörande moment och svensk ishockey försökte också, men…………….. Det är inte ovanligt att transatlantiska importer reagerar över vad som är tillåtet i den svenska ligan”.

– ”I NHL har man nästan fått bort alla såna här saker, så vi ligger efter i Sverige, säger Thorsbrink”.

”Det är inte heller ovanligt att skärpta regeltolkningar till en början efterlevs i svensk ishockey, men många upplever att det sedan släpps efter hand”.

Detta går att överföra direkt till basketen i Sverige. Jag har skrivit om detta förr och jag kommer att göra det igen.

Domarna har försökt i början av säsongen att döma striktare efter regelboken gällande handkontakt och kontakt inom cylindern men genast så har en del coacher klagat över alla foul som dom helt plötsligt har fått och domarna har backat och höjt ”sin bedömningsnivå igen”.

Basketen ute i Europa är mycket renare och mer fair play därute än vad det är i Sverige. I de Europeiska toppligorna tillåts fysiskt spel med kroppen men inte med händer och armar. OBS ! NBA är något helt annat.

Jag hoppas att de svenska coacherna och domarna skärper både försvarsspelet och domarskapet inför seriestarten som är två veckor borta för BLD. 

Jag hoppas att de svenska elitdomarna har titta på försäsongsmatcherna mellan Euroleague lagen och matcherna i den spanska Supecupen och har fått inspiration om hur basket spelas och hur matcher skall dömas.

Godmiddag