BSKT step by step

Lyssnade på intervjun av Jerebko i Basketvärmar podden.

Intervjuarna verkade bli  överraskade av att Jerebko inte hade ett ont ord att säga om basketförbundet. Anledningen till att han inte har medverkat i landslaget berodde inte på förbundet eller coacher eller något annat utan helt enkelt på att han inte kunde pga de kontrakt han har haft med olika klubbar. Han försökte komma loss till de senaste matcherna men Khimki coachen släppte inte iväg honom. Han håller det helt öppet för deltagande i landslaget om det finns möjlighet till det. Det finns fortfarande en chans.

Enligt mina källor så är två amerikaner och Dibba klara för spel med Fryshuset. Alexa Solevic som i fjol var i Fryshuset hamnar i Alvik om min information stämmer.

Har studerat A3´s träningar lite närmare under en vecka och noterar klart högre tempo på träningarna och betydligt tuffare försvar. Laget har gått framåt på några få dagar. Man har ägnat sig en hel del åt fem mot fem spel och det höjer alltid de utländska spelarnas motivation. Thompson är väldigt vass med en snabbar s.k pull up jumper och release än vad Brown hade.

Vi kan nog redan nu konstatera att många av oss som deltog i tippningen av hur BLD skall sluta var ute och cyklade vad det gäller Wetterbygden. Det blir nog svårt för dem att nå slutspel trots allt.

Jag har även studerat BSKT´s träningar och jag måste säga att jag aldrig har sett BSKT träna så hårt, intensivt och så många effektiva timmar som man gör idag. Boris Balibrea må vara en ung ligacoach men han är kunnig och den nya fys tränaren Marc Olmos som även är basketcoach kompletterar perfekt. Marc Olmos kommer ursprungligen från Barcelona där han har tagit en master i idrottsvetenskap. Det är intressant att besöka nästan varje träning. BSKT har ett ungt lag och kommer som vanligt att få det väldigt tufft i BLH men alla kommer att få jobba lite mer för att besegra dem i år.

De coacher som gillar kontrollerad basket I lågt tempo med disciplinerat pick and roll spel kommer att bli besviken. BSKT kommer att spela en snabb aggressiv och rörlig basket där alla fem spelarna är i konstant rörelse. Du som kan basket förstår då att det inte kommer att vara lätt att försvara mot laget.

Justine Baker, 203 cm som provtränar med BSKT just nu, har hög basket IQ och håller måttet med råge att spela i BLH men han har troligtvis minst ett par månader till en någorlunda formtopp. Nu är han för långsam för att klara de defensiva kraven. Frågan är om BSKT kan vänta. Han kanske har en lite chans att få kontrakt i BSKT men jag är osäker om det går i lås.

Inom kort anländer en större utländsk kille till Umeå för att provspela. Du fattar vad BSKT behöver för att truppen skall bli klar.

Jag gillar Köpings satsning på en ung Guard från USA. Radebaugh 192 cm är 23 år och har just gått ut University of North Colorado.  Det blir mycket billigare med en ny utexaminerad kille än ett etablerat proffs. De flesta coacherna vågar inte göra så. Jag blir inte förvånad om han är en fullträff.

På BC Luleås hemsida står det att man fortsätter traditionen med utbyte med BSKT. Det som är tradition det är att BSKT åker till Luleå. Det som är ett klart trendbrott det är att BC Luleå för första gången på många år ställer upp på en träningsmatch i Umeå söndag den 11 oktober. Det passar bra i coronatider.

Godmiddag