Vem vågar söka GS jobbet ?

Det blev som väntat en ganska lätt vinst för Umeå BSKT i Ockelbo men tappet i sista perioden var onödigt. Berodde det på matchningen av laget eller på att ingen timout togs när Ockelbo satte några raka treor. Vad berodde tappet på och hur åtgärdar vi det måste analysen vara efter matchen. Ockelbo blir garanterat ett topplag i årets Superetta. 

A3 har nu tränat utan sin headcoach i fjorton dagar. Enjebo har varit borta pga personliga skäl. Det är knappast optimala förberedelser inför säsongsstarten som bara är tio dagar borta men inget att göra. Assisterande coach Heskel har haft bra träningar med laget som ser ut att närma sig formen.Träningsmatchen i fredags mot Umeå BSKT´s div 2 herrar gav nog inte mycket och tack och lov ingen skada. Herrarna var alldeles för bra.

På SBBF´s hemsida kan jag läsa att man nu kan söka tjänsten som GS (Generalsekreterare). Kriterierna är detsamma som när man rekryterade Stark. Generalsekreterare är ett riktigt old school uttryck. ”Operativ chef” är bättre.

”En operativ chef är en framgångsrik ledare med dokumenterad säljerfarenhet och goda resultat av att leda i tillväxt med energi och glöd. För att lyckas i rollen behöver du vara resultatorienterad med stark drivkraft och kunden (föreningarna) i fokus. Du behöver vidare vara en engagerad och coachande ledare som kan entusiasmera och inspirera dina medarbetare. Du har strategisk höjd och ser till helheten, samtidigt som du kan vara operativ och dagligen leder arbetet framåt.”

Borde inte det vara ett uppdrag för ett headhunter företag i stället för personliga ansökningar ? 

Kanske borde tjänsten tillsättas med en sportagent som har företagskontakter och som kan skaffa de stora sponsorer som basketsporten behöver så att det blir ett lyft för föreningen när man tar klivet upp till högsta ligan. 

Kanske orealistiskt eftersom våra få affischnamn är alldeles för långt borta från den inhemska verksamheten.

Som det är idag är det i stället risk för konkurs om man lyckas ta sig upp i landets högsta serier pga alla de höga avgifterna och övriga höga kostnader som man direkt får vid ett avancemang. 

Om det inte går att finna en agent som vill ta på sig uppdraget då bör man leta efter en professionell säljare och betala hen efter prestation. Om hen drar in miljoner då är hen värd stora slantar.

SBBF har idag en mängd varumärken som förknippas med basketsporten men vad jag vet så genererar det inte i några som helst bidrag till elitlagen eller övriga föreningar som drar basketens PR skuta runt  om i landet. 

I England är det bingo för ett lag att avancera till Premiere League. Sponsor och TV pengarna är enorma som klubbarna får genom det engelska fotboll förbundet. I Litauen är det bingo för lag att ta sig upp till högsta ligan i basket. Både herrar och damer erhåller stora bidrag till verksamheten pga externa sponsorer som det litauiska förbundet tar fram. 

Jag tror att det jag beskriver ovan är en av trösklarna som vi måste ta oss över i Sverige innan basketen blir tillräckligt konkurrenskraftig mot andra idrotter.

Godmiddag