Satsa på tränarna då blir svensk basket bättre.

Fick härom dagen reda på vart de fd BSKT spelarna hamnar kommande säsong. Både André Nilsson och Egal Saleman kommer att spela med Norrort så dom kanske vill vara med och leka i toppen. 

Jag har hört flera personer från södra landsdelarna uttala sig negativt om BLH och att Superettan känns mer intressant än BLH. Jag undrar varför de tycker så. Är man så avundsjuk på de lag som spelar i BLH så att man måste nedvärdera serien i bloggar och sociala medier.

Jag har också hört negativa nedvärderande kommentarer söderifrån om att Umeå nu har ett lag i BED. Det är typiskt gnäll från Mälardalen. Man vill inte åka upp till Norrland utan helst spela basket inom tullarna.

Kvalmatcher mot BLH har tydligt bevisat vilken oerhörd skillnad det är mellan botten i BLH och lag som kvalar. Det krävs satsning för att kunna kvala sig in.

Tyvärr så är det de höga avgifterna, antalet domare per match och antalet omgångar som hindrar Superettan lag att våga satsa på spel i BLH. Den miljonen skulle flera säkert hellre satsa på ett slagkraftigt lag och kunna vara med och konkurrera i ligan.

Jag tror att ledningen för BLH måste tänka till om man vill att basketen på toppnivå skall fortsätta att utvecklas i landet. Att snacka om 12,14 eller tom 16 lag i nuvarande form är inte vettigt.

Det som där intressant i år det är att se vilka lag i BLH som vågar satsa på unga kommande spelare och inte enbart ger minuter åt dem som är de avlönade proffsen.

De utländska proffsen förväntar sig som vanligt sina 25-30 minuter men det vore bra att i ett tidigt skede informera dem om att säsongen kommer att bli en säsong med spelarutveckling, organisationsutveckling och ekonomisk utveckling.

Jag är spänd på att följa om SBBF´s nya ordförande kan få fart på organisationen. Jag hoppas att hon förstår att basketen är det viktigaste inom förbundet. Vi måste bli mycket bättre för att kunna hänga med internationellt. Vi vill knappast spela EM för small countries.

Mycket måste satsas på att utbilda fler tränare och framförallt bra tränare. De som har känsla för vilka tränare som är rätt bör handplocka dessa och se till att dom får ansvaret för både RIG utbildningen och de kommande zonlägren. Det går inte att bara köra på i gamla hjulspår. Något måste hända. 

Det är dags att sluta skylla brist på skills på föreningarna och i stället ta ansvaret för tränarnas kunskaper.

SBBF måste satsa minst en miljon bara under det kommande året på riksinstruktörer som åker ut till klubbarna i landet och instruerar tränare – inte spelare. Jag tror att alla tränare vill lära sig nya saker och jag tror att alla är beredda att lära ut men man kan inte lära ut det man inte kan.

Digital utbildning i all ära men om man inte riktigt förstår varför då fungerar det inte.

Godmiddag