Justin Baker visar upp sig för Umeå BSKT

Umeå BSKT har en fd ligaspelare på provspel med start idag. Justin Baker, 31 år, 203 cm power forward/center som spelade med Eco Örebro för ett antal år sedan visar upp sig under de närmaste dagarna. Killen är en mycket erfaren basketarbetare. Han kommer från imponerande statistik i Doha i fjol. Han är exakt en sådan biff som laget behöver och förhoppningsvis så håller han måttet. Om han gör det då  är det bara en plats till att fylla i truppen och det lär bli en till amerikan med kapacitet att spela som 3-4:a.

Jag tittade på A3`s förmiddagsträning. Hela 12 spelare närvarande. Sista halvtimmen var 5 – 5 spel och anfallsspelet såg stundtals riktigt bra ut. Försvarsspelet är däremot alldeles för passivt och kommer inte att räcka långt i årets kamp om guldet. Här måste jobbet göras.

I senaste HOOPS betonade jag vikten av att SBBF satsar mycket på att utbilda våra nuvarande aktiva tränare och att vara lyhörda och leta efter dem som vill utveckla och utbilda sig och erbjuda dem möjligheter.

Föreningarna måste givetvis gå före med gott exempel. Låt dom kunniga engagerade och entusiastiska tränarna få stort förtroende om dom förstår sig på hur man tar hand om och utbildar ungdomsspelare. Ge dem allt stöd som de behöver och ha tålamod.

Vi har alla förutsättningar i Sverige för att få fram bra spelare och basketlag bara jobbet görs från grunden och det börjar med tränar utbildningen.

Vad jag vet så har SBBF inte satsat på årligen återkommande fortbildningar för tränare.  Det borde vara en självklarhet.

Trots 25 år med clinics i Europa och coachning på ettan och liganivå så förväntades att jag måste gå Barton Clinic för att behålla steg 3 statusen.

Vem kommer på något så märkligt. Måste vara någon som inte har varit ute i Europa på professionella clinics. Måste vara någon som tror att den utbildning man har fått under en hel karriär inte längre duger på 2020 talet. Hur fel har inte dom som tänker så.

VK sportchefens krönika i fredagens tidning var riktigt bra. B-löven suger ut allt ur alla, företagen, kommunen, supportrarna och även staten. Det verkar inte finnas någon som helst ”farstu”, som man brukade säga förr i tiden. Jag lovar på heder och samvete att jag inte kommer att stödja dem med en enda krona under den kommande säsongen. 

Godmiddag