Dags att steppa upp

Jag läste avgående ordförandens sista månadsbrev. 

Jag kan tyvärr inte hålla med Carlsson om att det har hänt så mycket under de senaste åren med förbundets viktigaste uppgift nämligen basketens utveckling. Kanske är jag för dåligt insatt. Jag bor ju i Umeå och har ingen personlig besöks kontakt med förbundskansliet.

Det riktigt positiva enligt mig är att senior landslagen har haft bra framgångar och att man har lyckats att få mycket folk till Johanneshov och till Globen men fattas bara annat med en anställd personal på 20+ på förbundet.

Alla ungdomslandslagen har gått ner sig till B-gruppen i EM. Utbildningen har blivit digital vilket har inneburit att färre utbildar sig åtminstone i hela Norrland.

Den tidigare steg 3 utbildningen har stått still utan att utbilda nytt folk i hela 3 säsonger. Det är för mig omöjligt att förstå. Utbildningen av framtidens förbundstränare måste vara en av SBBF´s högst prioriterade uppgifter.

Jag har inte sett något som har gjorts för att basketen under A-landslagen skall bli bättre. Region och Miki Herkel har tom lagts ner som trots allt var ett bra sätt att inventera vad som finns i landet på ungdomssidan. 

Det blir intressant att se om SBBF är beredda att JOBBA hårt för att de nya rutinerna och idéerna skall ge frukt under de närmaste 2 max 3 åren. Om inget radikalt händer då måste det till en total makeover.

Basketen tappar mark mot andra sporter hela tiden. Basketen måste vända på den tröga finalndsbåten snabbt annars är vi inte med i framtidens race i att locka ungdomarna att välja basketboll.

Personligen orkar inte jag bidra längre med särskilt mycket efter 50 år inom basketen men jag knäpper händerna och hoppas att de som idag är involverade och är på väg att bli involverade i basketen inser att ingenting kommer gratis och att det inte duger att bara snacka och ha åsikter utan det är jobbet som måste göras och inte av någon annan utan av just DIG.

Undrar vad som händer med Saleman nu när han hoppade av BSKT satsningen. Om det blir spel med IKSU då kan laget troligtvis ställa upp med Saleman, Frank, Jallow, Pierre, Westin alla med ligabakgrund samt fler duktiga spelare och då lär dom sopa hem div 2 utan några som helst problem. Lite synd att IKSU inte tog steget upp i div 1 men så lär det aldrig bli hur bra lag de än får ihop för IKSU ledningen har ju visat att de inte vill ha duktiga lag på hög nivå efter att ha slängt ut innebandydamerna under våren. Fortfarande ofattbart.

A3 gjorde tester vid de första samlingarna och drog till fjällen för team building utan basket. Med ett helt nytt lag och helt utan samträning tar man sig an Östersund BED damer i en träningsmatch på söndag. Ett annorlunda upplägg må jag säga.

Umeå Fritid har blockerat nästan samtliga helger från november till början av februari för futsal. Det innebär att det nästan inte finns några som helst tider för basketmatcher på hemmaplan för BSKT´s div 2 lag, U 19 samt för andra basketlag som tränar i hallen. Allsköns futsal lag som aldrig tränar i hallen har fått förtur till de bästa matchtiderna. Man upphör aldrig att förvåna sig på hur basketen blir behandlad. Detta innebär att lagen som tränar i Umeå Energi Arena inte får lov att spela sina hemmamatcher på hemmaplan utan på bortaplan i Tegshallen eller kanske Midgårdshallen. 

Den senaste skjutningen i USA är så sjuk. Du kanske fattar varför jag aldrig har varit till USA trots min kärlek till basketsporten. USA må vara en stor nation men i den här frågan och när det gäller innehav av vapen så är nationen allvarligt sjuk och om inte ledningen snart inser det och tar till drastiska åtgärder då kommer det att bli konsekvenser. Det är jag säker på.

Godmiddag