Publik eller inte……

Starta eller inte starta BLH det är frågan som diskuteras lite överallt. De fyra ”Restaurangklubbarna” vill givetvis inte starta eftersom dom inte får in sina trogna 1200 betalande själar och inte får sälja mat & pilsner till några hundra före matchen, som dom tjänar massor på vid varje hemmamatch. 

De övriga som har låg snittpublik och inga restauranger tycker nog att serien kan få komma igång men det finns ett dilemma.

Varför spelar man egentligen ?

Spelar man för sin publik eller för sina sponsorer eller för att klubben skall få bra resultat eller spelar man för sin egen skull ?

Ett lag som Umeå BSKT har inga restaurang inkomster men man slipper betala 8000 kr i hallhyra till kommunen om man spelar utan publik, dessutom försvinner kostnad för matchprogram, annonser och viss personal.

Kostnaden för en hemmamatch i BLH blir i så fall låg förutom extremt höga domarkostnaderna om tre domare fortfarande skall ersättas.

Publiken har betydelse det håller nog alla med om men måste man ha publik för att kunna utföra bra idrott ? Svaret är nej efter att ha sett Bundesliga och Premiere League genomföras.  

Om dessutom NBA kan spela utan publik då kan vi göra det i de svenska basketserierna – om vi vill komma igång.

Att förlänga försäsongen fram till december är givetvis något som måste accepteras om det är nödvändigt pga Regeringens/RF´s beslut men då måste klubbarna och SBBF även godkänna en övergång till en vanlig dubbelserie. En serie med 36 omgångar och slutspel fram till midsommar är inte ett rimligt ett alternativ i Sverige.

Jag skulle ha förståelse att man vill vänta om SBBF har avtal med TV och sponsorer som genererar stora slantar vid spel med publik. Tyvärr så finns inga slantar att håva in för ligaföreningarna på avtal från SBBF. Enda payback som klubbarna får är gratis basketbollar från Spalding till att värde av 10000 kr och det är inte mycket att hänga i julgranen.

Läste op.se bloggarens artikel om de fyra coacherna i Jämtland och beskrivningen av Adnan Chuck. 

”En av de mest spännande unga coacher som kommit fram i Sverige i modern tid. Närmast fanatiskt hängiven till sitt yrke. Målinriktad som en fjärrstyrd robot, där viljan att lyckas och vinna överskuggar allt annat. Drivs av vissa specifika idéer som han aldrig tummar på. En stark ledare som bygger sina lag med likasinnade spelare, med en mental tuffhet som kan ”kasta berg i havet”.

Undrar om Chuck ställer upp på den beskrivningen ?

Godmiddag