Skatteskulden är betald

A3 har krånglat sig ur Skattmasens grepp och har betalat skulden. Det är andra gången på kort tid som A3 lyckas att skrapa fram de medel som krävdes för att undvika KK.  Det är snyggt jobbat och jätteviktigt för basketen i Umeå att laget blir kvar på högsta nivå.  

Nu är det viktigt att laget inte bygger upp en ny skatteskuld. Det skulle innebära katastrof gentemot allmänheten. När det närmar sig seriespel igen då tycker jag att A3 skall marknadsföra sig som laget som inte längre har skatteskulder. Det tror jag skulle innebära att fler kanske kommer till matcherna. Det finns inget som retar allmänheten mer än när man inte gör rätt för sig.

Även Umeå BSKT har lyckats att kapa skuldbördan till Skattemyndigheten och det ner till 70000 kr. Det bör man klara av inom en snar framtid.

Om det är så att basketklubbarna har hyresskulder till kommunen då borde det vara en prioriterad post i detta års budget att så snabbt som möjligt beta av dessa skulder också. Jag är säker på att det skulle gynna lagen i det långa loppet.

Tänk så roligt det skulle vara om basketen skulle kunna få lite respekt ute i kommunen också. Förr när damlaget hade mycket sämre resultat då hade man mycket mer publik. Idag är respekten låg pga skulderna vilket innebär sviktande publiksiffror, svårare att få sponsorer och svårt att få igenom önskemål när det gäller faciliteterna.

Att Umeå BBK/A3 tog SM Guld 2018 det är redan glömt. Inte ens ett SM Guld för herrlaget skulle få folk att orka hålla ögonlocken och öronen öppna längre än på sin höjd en månad.

Ibland blir jag spyfärdig när jag läser lokaltidningen på nätet. Att Kenttä är stolt över att representera B-löven framkallade pjuk känslan igen. Vilken idrottsledare är inte stolt över att vara sportchef i en elitförening ?

För några år sedan brukade alla fotbollskommentatorer säga att ”en spelare har bra bollkontroll”. Det senast är att ”man binder bollen bra”.  I alla tider har kroppskontakt mellan spelare i olika sporter kallats för närkamper men nu har det helt plötsligt blivit ”duellspel” och det som i alla tider har kallats för kontringar blev för några år sedan ”omställningar”.

Vattenpauser eller ”coolingbreake” som även de svenska kommentatorerna kallar det i allsvenskan och att tillåta fem spelarbyten har nästan revolutionerat spelet. Vi har sett lag byta in 3 spelare i andra halvlekens mitt och totalt förändrat spelstilen som vänt matcher. Jag tror att denna regel blir kvar efter försöksperioden. Helt klart är att den gammaldags fotbollen försöker förnya sig.

Frågan är när fotbollen skall sätta stopp för allt maskande av målvakter och vid inkast. Det skulle vara intressant att se hur många minuter per match som bollen faktiskt spelas med händerna och inte med fötterna.

På tal om fotboll så kan jag inte låta bli att kommentera det här med 50 personer och fotbollsmatcher. Jag har tittat på både UIK och UFC`s matcher på hemmaplan från en position där jag har överblick av allt och kan garantera att siffran 50 har inte hållits vid något tillfälle. Varje trupp består av minst 20 personer dessutom tillkommer bollkallar och funktionärer i gula västar på minst 15 personer och därtill några spridda personer plus pressläktaren. Det är minimum 60 hur man än räknar. När UFC spelade mot Dalkurd då marscherade dessutom 13 man från Umeå Brandkår in i full mundering och satte sig på läktaren. Jag räknade till totalt 93 st. 

Det känns lite märkligt att man inte kan få ta in säg minst 500 personer på läktare som lätt kan sluka 250 st på varje sida med 2 meters lucka. Till och med i Gammliahallen (baskethallen) borde minst 400 personer vara tillåtet om man säljer biljetter med ovan nämnd lucka.

Idrotten och underhållningsbranschen har låg prioritet hos de styrande och det beror garanterat till stor del på brist på kunskap och förståelse. Covid kanske blir ett uppvaknande till sist för dem.

Godmiddag