I pandemins fotspår

Har du som bor i Umeå med omnejd noterat att Umeå IK fotboll har dyra annonser i lokaltidningarna inför varje hemmamatch trots att de inte får ta in publik. Du fattar att lokaltidningarna givetvis backar upp dem med 100% gratisannonser annars vore det sinnes att annonsera för dyra slantar.

Ingen annan får helt gratis annonser.

UIK damfotboll har samma kommunal bolag bakom sig plus givetvis VK och Balticgruppen och MotorCentralen som under storhetstiden. Det är närmast ett axiom att dessa företag självklart ställer upp med stora slantar för UIK så som det var under glansdagarna. Snacka om att ha flyt med stora sponsorer.

Jag tror dock att sista UIK tåget går nu om dom inte börjar att leverera.

BSKT´s senaste nyförvärv Emil Häglund från Alvik kan jämföras med Rikard Blomgren som värvades till BSKT från Solna Vikings inför ligasatsningen för 6 år sedan. Häglund är en rörlig, atletisk spelare med bra skott. En bra 3:a på 202 cm är inte illa.

Bra värvning igen av sportchefen Romano. BSKT`s svenska material ser intressant ut men det som blir helt avgörande är givetvis de amerikanska spelarna. Min tes är hellre två riktigt bra amerikanare är fyra halvbra.

Ser att Östersunds fotbollslag kontrakterade en ny tränare som inte har den formella kompetensen. Föreningsledare måste ha koll på vilka regler som gäller. Han får ett jobb som han egentligen inte har rätt till. Rätt eller fel ?

Inte ens ett div 2 lag i basket får tränas och coachas av en person utan minst steg 2 utbildning eller Fortsättningsutbildning utvecklingstränare som det heter numera.

Det kan tyckas vara en petitess men det är troligtvis bristen på rätt och välutbildade tränare som är anledningen till att svensk basket inte riktigt hänger med bland toppnationerna i Europa. Utbildning och förståelse av spelet det är nyckeln till utveckling.

Lyssnade på intervjun av Anna Barthold och blev glad. Det är sällan man hör basketspelare hylla sin coach. Det är en stor svaghet hos många aktiva. De förväntar sig speltid och beröm men det blir sällan omvänt.

Lars Johansson slutade coacha alldeles för tidigt, men det kanske inte är för sent att göra comeback med landslaget.

Pandemin kommer att påverka all idrott länge. Jag tror att en del personer nu börjar fundera på om det överhuvudtaget är idé att planera för säsongen 20-21.

Efter att ha studerat den senaste tidens utveckling ute i världen och framförallt i USA så tror i alla fall jag att om det blir något då bli det idrott utan publik och så kan det bli hela säsongen. Vem vågar öppna portarna när smittan fortsätter att sprida sig som en löpeld på ett flertal platser runt om på jorden. 

Är det vettigt att överhuvudtaget ägna sig åt elitidrott i dessa tider. Antikroppar eller inte. Riskerna verkar stora. Ingen vet vilka följder som kan komma i pandemins släptåg.

Det är bara 2-3 månader till seriestart och tiden går rasande fort. Det är dags att börja förbereda sig för att spela utan publik och att resa på ett så vettigt sätt som möjligt.

Det är dags att börja fundera på hur strömningen av matcherna skall genomföras. Herrmatcherna kommer troligtvis att fungera som förr med kommentator i ett bås i Stockholm men hur blir det med dammatcherna. Det är viktigt att bjuda på en bra produktion om det blir publiklöst i vinter.

Jag hoppas att man inte övervärderar intresset för matcherna och sätter ett för högt pris. Man borde kunna köpa en exklusiv kod som gäller för ”sitt lag” eller ett kort för att följa några valfria lag och ett prisalternativ för att kunna se alla matcherna. Jag hoppas att de som bestämmer inser att 89 eller 79 kr/match är alldeles för dyrt.

Det blir också intressant att studera hur det blir med prestationer från lagen i höst. Vilka kan vara fokuserade och professionella. Hur blir det när high five och allt handklappande är historia. Det påstås att det har betydelse för lagets prestation. Proceduren i samband med matchstarterna har blivit omfattande ja nästen ett sätt till publikfriande, men nu finns det ingen publik.

Godmiddag