RIG utbildar men för vem ?

När podden BÄNKVÄRMARNA intervjuade Johan Stark sade han också att spelare som kommer från 14-18 timmars träning per vecka på RIG till ett elitlag tar inte ett steg uppåt utan snarare nedåt eftersom flera elitlag ofta tränar mindre per vecka. 

Det stämmer att så är förutsättningarna i många elitlag eftersom de allra flesta framförallt på damsidan inte är proffs. Även många på herrsidan måste kombinera med arbete eller studier.

Frågan är väl om inte eleverna på RIG tränar för mycket. Träningen kanske borde anpassas mot rådande förhållanden i det egna landet. 

Men nu är det väl inte så att eleverna från RIG går till svenska föreningar. Många verkar hamna i USA och utlandet. Ibland undrar jag vad eleverna får för råd när det är dags att ta nästa steg i basketlivet. Är det verkligen ”äventyr i USA” som är det rätta ?

I Sverige få spelarna kanske konkurrera med  en utländsk spelare på sin position. I USA blir konkurrensen hårdare. Blir spelarna verkligen bättre i USA ? Dom är lätträknade dom jag har sett som har flyttat hem och som har blivit mycket bättre.

Det är tokigt att våra RIG verkar vara plantskola för collage lag i USA och utlandet.  Det är inte vettigt att t ex Luleå Kommun skall stå för ett kostsamt RIG och utbilda spelare till den amerikanska skolbasketen. Om spelarna skulle välja att gå till LBBK, BC Luleå eller de övriga svenska ligaföreningarna då skulle jag stödja det till 100% men inte om eleverna väljer utlandet efter skolan. Nog om detta.

Stämmer ryktet att när SBBF skulle skapa de nya riktlinjerna för svensk basket och den nya stilen då bad man Lopez och Crespi om hjälp men då visade det sig att de två förbundskaptenerna inte kunde komma överens om en gemensam linje pga så vitt skilda åsikter.

Det sätter fingret på hur komplext det är med att styra upp en etablerad verksamhet som redan har skapat traditioner och som är svåra att ändra på.

Det kanske finns hopp om möjlighet till förändring men…………Under de närmaste 10-20 åren kommer en hel ny genration av baskettränare att etablera sig i föreningslivet. De digitala tränarna har ”facit till allt” i sin skalle/hårddisk och de blir knappast lättare att styra upp än ”old school coacherna” som idag är mellan 40-65 år. 

Det är inte uppstyrning vi behöver i svensk basket om hur vi skall spela utan UTBILDNING om vad som är basket och hur man bör träna. Redan 1975 när jag lyssnade på collage coach Bob Boyd i Solna så sade han att ”Knowledge of the game” och förmåga att lära ut är det viktigaste för en basketcoach. Det gäller än idag – K.I.S.S

Det är knappast brist på slantar i Luleå BBK eftersom de kunde erbjuda Ahlin ett proffskontrakt. Klubben hade troligtvis en hel del slantar på banken så coronan har inte  varit ett särskilt stort problem.

Vad jag förstår så omsätter Luleå BBK runt 11-12 miljoner under och det är dubbelt vad någon annan förening i BLD omsätter.

Sandberg kommer att ha ett lag som kommer att dominera BLD kommande säsong frågan är bara om någon skall kunna sätta käppar i hjulet för dem.

Treorna mot Turkiet gav Håkansson en plats i Bilbao och det var kul för honom men gör han inte stegfel väldigt ofta ? Studs och 1-2,3 är det verkligen tillåtet ?

”De flesta tränarna pratar mycket men har inte så mycket att säga” sade en spelare för en tid sedan………dom orden borde alla tränare tänka på.

Godmiddag