Blandad kompott

BSKT har beslutat att gå tillbaka till 19:04 som starttid för matcherna i BLH. Det tror jag är bra.  18:34 gjordes som ett test för att se om man kunde få fler barnfamiljer att komma på matcherna, men så blev inte fallet. I stället tappade man en del eftersom matcherna startade lite väl tidigt efter avslutad arbetsdag. Många valde hemma mys i stället för basket.

Kommande säsong blir det stor spridning på hemma matcherna och en möjlighet att studera när det smakar bäst med basket. Vilken dag drar mest folk ? BSKT kommer att spela måndagar 2 matcher, tisdagar 6, torsdag 1, fredag 5 och söndag 2. Tyvärr blir det nog bara fika och varm korv även i fortsättningen för en ev. publik.

Brukar du lyssna på podden ”Bänkvärmarna” ?  Den borde förresten heta ”Åsiktsmaskinerna”. Dom kallar sig säkert för experter och jag håller med om att dom är insatta i mycket särskilt i nutid men dom har inte mycket erfarenhet från 70, 80  och början av 90-talet alltså den tid då ”svensk basket var som bäst”. Två av experterna var inte ens födda när Sverige var som bäst.

Nu skrattar många av er och säger sluta gnälla gubbe om att det var bättre förr. Vi har hört det där för många gånger. Öppna ögonen och titta på vad vi har ute i Europa idag i form av duktiga spelare men………

……det skulle vi ha haft förr också om de stora basketländerna i Europa hade varit öppna och intresserade av utländska spelare men så var det inte förr. Då premierades nationella spelare i de Europeiska länderna.

Landslagsspelarna krävde att inhemska spelare skulle få dominera i de inhemska ligorna annars skulle de inte ställa upp för sitt land. Storklubbar som Real Madrid, Barca, Virtus Bologna, Venice och Aris i Grekland körde med inhemska spelare i första hand och ibland ngn enstaka amerikan.

Det var några franska klubbar som bl a Limoges som i slutet på 80-talet startade med att ta in flera bra amerikanare. Dom tog upp kampen med  topplagen i Europa och marknaden exploderade.

Det är lite kul att höra hur dessa åsiktsmaskiner. Dom är bl a förvånade över att Anna Bartold blev så bra, men då har dom inte sett henne när hon var 16 år och redan då fysisk, atletisk och tuff och spelade bra försvar mot amerikanskorna i satsande div 1 klubbar.

Kapningen av Carl Engström är inte att leka med, Rajacic tycker att han borde spela handboll i stället. Trist att höra. Killen är ju fortfarande ung och kan fortfarande bli riktigt bra med en coach som tror på honom.

BC Luleå är inte omtyckta den saken är helt klar och det beror givetvis på ren avundsjuka.

Rönnqvists kvalitet dissas hårt och det är lite komisk tycker jag med tanke på vad han har levererat de senaste två åren.

Jag tror att han dissas pga att media i Luleå i princip har ”krävt” att han skall spela i landslaget. Givetvis ett löjligt krav och Rönnqvist får lida pga det. Jag har en känsla av att han blir väldigt giftig kommande säsong – om det blir någon säsong. Rönnqvist har blivit mycket bättre under den senaste säsongen tycker jag även om han nog inte riktigt gillade Balibreas stil.

På listan över överskattade spelare har herrarna Johansson, Rajacic, Schöldström och Jovanovic bl a Lollo Halvarsson, Ellen Åström och Amanda Zahui. De underskattade är Allis Nyström, Elin Eldebrink och Anna Barthold.

Jag håller med om Zahui, som överskattad och håller med Schöldsröm om att Anna Barthold är underskattad trots det hon har presterat.  I övrigt tycker jag att dom är ute på cykelsemester. Kunskapen om dambasket är nog väldigt begränsad och dom borde hålla sig till herrbasketen. Lyssna på podden och fundera på vad du tycker. Du hittar den på FB.

Jag trodde inte att Luleå skulle satsa på brasilianskan Costa utan i stället välja en erfaren amerikansk guard med poängkapacitet. Costa är bra men ingen poänggörare och vad jag kan se så har Luleå Basket idag en ganska bra trupp som saknar poänggörare men det är klart att om alla skrapar ihop 15 poäng vardera då vinner man. LBBK kanske siktar på att spela totalbasket till hösten.

Läste op.s basketbloggarens åsikter om vilka som bör lyftas fram som bossarna inom svensk basket och jag håller med till 100%. Både Jonte Karlsson och Per Stümer vore bra namn. Kunniga och tydliga i sina åsikter. Jag skulle gärna även se Torbjörn Gehrke, Olle Håkansson och varför inte Henrik Gaddefors.

Jag skulle gärna lyfta fram fd duktiga basketdamer men eftersom dom är så osynliga i debatten och på barrikaderna så vet jag inte vem som kan vara intressant. Jag skulle gärna se Kicki Johansson, Kerstin Skagius, Bitte Andersson och Anna Barthold i framskjutna positioner. 

Vad jag förstår så är ordförande posten till SBBF redan klar om ej klubbad, och vad jag erfar då blir det en kvinna med rötter inom Friskis och Svettis. Säkert en kunnig person men inte mitt val i alla fall. Vi måste ha bossar som förstår sig på basketboll och som är kända ansikten utåt.

Bankeryd drar sig ur superettan snappade jag upp idag. Ekonomi och spelarbrist eller beror det på att Wettarna klev ner ? ”Den Enes bröd den andres död”

Godmiddag