”Städgubben Kenttä”

Ser att lokaltidningarna i både Norr & Västerbotten gör en stor sak av att B-lövens sportchef Kenttä ”till och med” städar spelares lägenheter. Det kanske är märkvärdigt inom hockey men………….

Jag kan då berätta för dig att det har BSKT´s sportchef gjort i flera år och jag är övertygad om att A3´s klubbdirektör gör det samma varje år på våren och jag är övertygad om att de båda ställer iordning spelares lägenheter när de kommer på hösten.

Jag vet att styrelserna för Umeå Comets har städat och pyntat i åratal och de har slipat golv, tapetserat och målat för att inte tala om alla möbler, sängkläder och husgeråd som dom har samlat ihop under åren och utrustat lägenheterna med.

Är det någon som tror att klubbarna har särskild anställd personal som sköter sådant ? Det är bara helt rätt av Kenttä att städa och hjälpa spelarna på alla tänkbara sätt. Här finns det slantar att spara även för B-löven.

Det var väntat att juniorerna Bothold 18 år och Lindblom 17 år fick kontrakt med BSKT. BSKT har ju meddelat tidigare att de skulle med i årets satsning och man har även meddelat att de yngre Andersson och Lundholm skall med i truppen.

Det är bra med en lokal satsning redan i tidiga år för att försöka få dem att vilja stanna i Umeå men……….då gäller det att de även inom en snar framtid får chans till att testa sig mot bra motstånd.

Kommande säsong blir det ingen nedflyttning vilket borde öppna för speltid även för de unga spelarna i BSKT men, frågan är hur jakten på en slutspelsplats kommer att påverka chansen att få spela.

Botold har vuxit på längden jättemycket på kort tid och det har inneburit diverse skadeproblem men förhoppningsvis stabiliserar det sig nu när han är färdigvuxen.

Tyvärr har Botold fått spela alldeles för mycket nära korgen under uppväxtåren pga sin längd. Teknik och snabbhets träningen har blivit lidande och det syns nu när han skall spela ute på golvet. Hoppas att han lägger ner mycket tid i sommar på låg basketställning, teknik och snabbhet och inte bara på skyttet.

Magnus Lindblom pappa till Melker gjorde debut i basketens elitserie 1987 när han var 18 år för KFUM Skellefteå. Sonen Melker var bara 16 när han debuterade i fjol.

Killen har en bra basket framtid om han bara klarar av pointguardens viktigaste egenskaper nämligen att vara topptränad kunna göra sina medspelare nöjda med bra passningar och att själv fatta rätt beslut om han skall passa, attackera eller skjuta.

När Wettarna var i Umeå och spelade mot BSKT i vintras då skrev jag om deras professionella uppvärmning som leddes av spanjoren Marc Olmos. Jag beklagade mig över att BSKT inte hade ett liknande sätt att värma upp utan boll för att få igång hela kroppen.

Jag har studerat alla Euro Cup lag som har varit i Umeå och spelat mot UD/A3 under åren och dom har visat upp liknande förberedelser.

Jag går så långt så att jag påstår att den dåliga uppvärmningen både före match och träning är en anledning till att både BSKT och A3 har varit skadeförföljda under åren.

Det är inte så att man inte har värmt upp alls. Man har inte haft en ledare som har kontrollerat att man inte slarvar. Spelarna är lata och vill ofta helst klara av UV snabbt och direkt börja sänka 3 poängare.

Umeå BSKT har nu troligtvis den bästa sammansättningen av coacher och fysio som klubben någonsin har haft. Balibrea, Muzito-Bagenda, Pavlogiannis och Olmos.

Träningen bör kunna bedrivas betydligt effektivare och mer individuellt. Det finns goda förutsättningar för både utveckling och resultat om det blir någon säsong. Pandemin är det stora hotet.

Högsbos pointguard Nofuente imponerade i BLD under fjolåret. Inte spektakulär utan helt enkelt bara bra. Coach Fredriksson pustar ut när han får behålla sin bästa spelare. Kul för ligan och ett bra betyg till både Högsbo och ligan när duktiga spelare blir kvar.

Larsson lämnar Södertälje och går till Köping. Ett klipp enligt mig om han bara håller sig frisk. Jag studerade honom när han spelade i Leicester Riders 18/19. Han startade i flera matcher i Euro Cup och spelade bra. Jag tipsade BSKT om honom för två år sedan men man nappade inte.

Mercedes har deltagit i Formel 1 med silverfärgade bilar i många år men nu byter man till svart och stödjer black lives matter. Jag tycker att det börjar gå lite för långt nu. Det är lite för utstuderat av många och tveksamt hur mycket det är värt. Är det allvar eller bara business ?

Titta på bilderna från demonstrationerna i USA´s stora städer. Det är 50/50 & svarta och vita. Jag har studerat CNN mycket och i en del städer är det fler vita än svarta på gatorna. Jämlikheten bland de unga i storstäderna är stor. Problemet finns ute på landsbygden och det problemet tror jag inte att BLM rörelsen kan förändra förrän möjligtvis till nästa generation.

Godmiddag