Trist med Wetterbygdens avhopp

Jag köper Wettar ledningens beslut. Man vill inte tuta och köra med samma utgifter när huvudsponsorn hoppade av. Ambassadors, Kärcher, New Wave, ECO Örebro och Sundsvall Dragons finns fortfarande i färskt minne.

Ekonomin för herrligalaget raserades i och med huvudsponsorns avhopp men det var väl ingen överraskning för Wettarna hur beroende de var av dem. De måste ha vetat om detta en längre tid om hur sårbara de var.

Jag skrev för länge sedan om risken med en enda stor huvudsponsor och om vad som kan hända om den hoppar av. Titta på Jämtland. Dom saknar huvudsponsor men spelar i alla fall.

Jag har själv varit med om ett huvudsponsoravhopp 2004. Balticgruppen hoppade av som huvudsponsor för Umeå Comets och 1/3 del av inkomsterna försvann plötsligt en förmiddag när posten kom helt utan förvarning. Det kändes som en katastrof och ett slag under bältet men……..

Vi kastade inte in handduken utan vi valde att fortsätta i damligan i alla fall även om över en kvarts miljon försvann. Du kan räkna ut hur mycket det var för 16 år sedan i ett damligalags budget.

Vi insåg givetvis att vi skulle få kämpa i botten under de kommande åren utan deg i kassan men valde att stanna och det insåg nog även Wettarna men man valde att i stället kanske bli topplag i Superettan. Det blir roligare så. 

Konstigt nog har Wettarna fått tillstånd att spela i Superettan. Enligt tävlingsbestämmelserna borde dom flyttas ner två divisioner till basketettan. Nu får dom spela i Superettan med 13 lag och herrarnas basketliga får fortsätta att lira med bara 9 lag eller kanske färre.

Jag hör att det finns fler ev Corona offer. Hoppas att även ett eventuellt nytt offer får plats i Superettan. Ingenting är klart hur det blir med BLH förrän kanske i september i bästa fall. 

Det är riktigt trist att dom hoppar av. Wettarna var en frisk fläkt i serien men tyvärr med en riktigt dålig icke publikvänlig matcharena. Det blir säkert en återkomst i ligan inom 1-2 år och då hoppas jag att även dom har en basketarena värd namnet att erbjuda sina gäster. Huskvarna/Jönköping är ett av landets starkast växande områden.

Tre domar systemet klubbades vad jag förstår härom dagen med motiveringen att man måste kvalitetssäkra serien men jag tycker att det vore ett bättre sätt att kvalitetssäkra serien genom att lag som Wettarna, Högsbo och Alvik skulle kunna ha råd att delta. Men så länge som ”makthavarna” bara tänker på sig själva i första hand då sker ingen utveckling. När skall lagen under makthavarna börja samarbeta och göra om så att den stimulerar fler till deltagande på högsta nivå.

9 lag i SBL, 13 lag i Superettan, 9 lag i Norrettan och 10 lag i Söderettan kan bara hända i mellanmjölkens Sverige utan gällande regler och förordningar.

Noterade att A3`s värvning av den nya spanjorskan blev en betydligt mindre nyhet i lokaltidningen än att Fontaine tackade för sig och sade nej till A3. Var det algoritmerna som prioriterade även det ? Det brukar vara de nya som får rubrikerna och inte de som lämnar.

Det är riktigt trist att spelare från Mälardalen verkar ha panisk skräck att  flytta till Norrland.  Jag känner till ett flertal spelare som har fått förfrågningar men man har svårt att lämna ”tryggheten”.

Ellen Åström från Telge till Alvik är för mig överraskning. Alvik måste ha hyfsat med deg när man har råd att ta in henne också. Åström borde spela i ett lag där hon får starta och spela 25+. Hon hade varit perfekt i Enjebos spelsystem men hon vill inte flytta till Norrland.

Telge fyller luckan efter Åström med Matilda Cleasson som i fjol spelade i 2:a ligan i Tyskland. En klasspelare och en av mina favoriter. Jag skulle ringa henne om jag var sportchef i en BLD förening.

Visbys Ladies tränartrojka har förvisso massor av erfarenhet men frågan är om det väger så tungt i dagens basket. ”Hur är det med nytänk” den fråga ställer intervjuaren i deras pressmeddelande och den frågan blir obesvarad.

Det går inte att 2020 köra på i gamla hjulspår och tro att basket är basket. Den legendariska coachen Rick Pitino sade nyligen att det gäller att passa sig. Rutin kan bli en belastning.

Trevlig Helg