Är vi enögda och naiva

Vi som talar för basketsporten anses ofta som enögda och naiva som inte inser att nästan ingen bryr sig eller klickar och läser om basket på nätet.

Det var bara häromdagen som jag återigen fick höra om hur ointressanta vi är och om hur få som klickar på VK`s basket artiklar.

Jag tror att det beror på att många av dem som gillar basket i Umeå är herrar födda på 50, 60 och 70-talet då basketen hade sin första storhetstid och dom är inga flitiga klickare.

Jag tror dessutom att många av dem går hem från jobbet kl 17.00 äter middag och sedan ids man inte ta sig till baskethallen på tisdag eller fredag då BSKT matcherna börjar 18.34. Kanske dags att gå tillbaka till 19.04 så att alla hinner smälta maten och i lugn och ro ta sig till hallen igen.

Såg förresten att A3 har lagt ett flertal av sina hemmamatcher kl 17.00 på lördagar och någon 17.00 på söndag. Skulle vara intressant att veta hur man tänkte där. Man kolliderar inte med B-löven men med middag med familjetid och med både lokal och TV sport. Har dom gett upp hoppet om att få publik på sina matcher ?

Det är bara att studera publiken som går på både BSKT och A3´s matcher. De flesta är medelålders och ”yngre äldre”. Basketen i Umeå har inte lyckats att fånga den unga publiken och det finns en sådan.

Det finns idag minst 500 basketspelande ungdomar i Umeås kommundelar mellan 10-15 år som nästan aldrig går på basket. Det finns dessutom nästan lika många mellan 7 – 9 år som tillhör Easy Basket kategorin som ”aldrig” går på basket. Det är dags att ställa sig frågan varför nästan ingen går på basket.

Klubbarna borde fundera rejält på hur de skall få basket ungdomarna till hallen. Jag tror att många kommer om man hittar på något som får dem till hallen, om man underlättar för dem och om dom känner sig välkomna. Kanske följer en förälder med de yngsta och betalar själv entré och köper lite fika.

Random besökaren är svårare att locka och då särskilt om basketmatcherna kolliderar med hockey m.m

Basket behöver mer media men basket är en sport som fortfarande har svårt att bli accepterad på redaktionerna. Jag skulle kunna skriva mycket om alla skämt om ”korgboll och tjejsport” som jag har fått höra från journalister under åren i Umeå.

Väldigt få journalister i Umeå har visat intresse för basketsporten under åren. Den legendariske Sixten ”Six” Jonsson var hockeykille man han gillade basket och ringde varje vecka och snokade efter nyheter på 70 talet, Inger Nilsson med stort friidrottsintresse gillade också basket vilket innebar att dambasketen på 70 och 80 talet fick stort utrymme.

”Vem  vill satsa på en sport där ingen kroppskontakt är tillåten”. Det är hockeynördarnas vanliga kommentar. ”Varför värmer dom upp igen i halvtidspausen” ?  Du fattar. Man skall göra som i fotboll, bara gå in och spela.

Tack och lov att vi i alla fall har en person som gillar basketsporten på lokaltidningens redaktion. Hur skall det sluta när Mr Hegethorn går i pension ?

Godmiddag