Nationalsporten ?

A3 jublar eftersom Degbeon kommer tillbaka. Hon har blivit något av Enjebos favoritspelare att döma av vad han har sagt i media. Hon har definitivt en bra kapacitet och blir viktig för A3 bara hon kan slippa de snabba foul som hon ofta fick i början av matcherna. Jag tycker att domarna ofta var väldigt petiga mot henne i matchinledningarna när hon plockade ner returer över någon spelare stående på golvet.

En lite överraskning är det att Mazionyte kommer tillbaka. Mazionyte är en allroundspelare med ganska brett register. Hon hade många bra matcher under tiden i UD men tyvärr även många ganska dåliga. Valet av Mazionyte innebär nog att det inte blir någon Engram och det var synd för hon är som jag skrivit tidigare en klasspelare.

Jag väntar med stort intresse på hur A3 har tänkt att lösa bakplanen inför kommande säsong. Brown lär vara ganska given med tanke på Enjebos tidigare uttalanden men vem skall bli 2:a i startfemman det är frågan ? Kanske en comeback av Mershon.

Läser om toppdomaren i fotboll Allsvenska som saknar publiken något oerhört. Han har inte fattat någonting. Han är inte där för publiken utan för spelarna. Han är där för att skipa rättvisa och inte för att kunna stila för publiken eller kunna trash snacka med spelarna på sätt som han inte vill att publiken skall höra. Hemmalagen förlorar på löpande band när inte publiken är på plats och kan påverka domarna. Topplagen vacklar också. Det blir mer jämlikt. Ganska intressant att studera utvecklingen under sommaren.

Sportradion hade härom kvällen ett program med följande tema. ”Vilket är den svenska nationalsporten”. Snacka om självmål. Det måste väl alla veta vid det här laget efter all indoktrinering. Enligt fotbollförbundet är det givetvis fotboll.

Fotbollförbundet har jättelika banderoller och digitala loggor överallt runt ”sina arenor” och på deras egen landslagsbuss. Det står NATIONALSPORTEN överallt. Det kan inte ha undgått någon. Jag tror att det finns många som tycker att det är ganska löjligt med detta hävdande att man är störst och bäst.

Jag tror att det är ett uttryck för egen osäkerhet om fotboll verkligen är Sveriges nationalsport. Förvisso så har fotbollen mest utövare i landet men fotbollen har inte haft samma framgångar genom åren som ishockeyn och inte heller som flera andra sporter. Vi har andra sporter som är mer nationalsporter tycker jag.

Om man ställde frågan till medelålders ute i Europa på 70, 80 och 90 talet då svarade 75% att det måste vara tennis eller bordtennis. 25% svarade skidsport. Jag ställde den frågan när jag reste mycket ute i Europa på den tiden och det var svaret jag fick. Inte särskilt många ute i Europa har förknippat Sverige med fotboll före VM i USA och jag tvivlar på att man gör det nu heller. 

Vi har idag fler svenska hockeyspelare i NHL än vad vi har fotbollsspelare i bra professionella klubbar i Europa. Hockey är nummer ett i Sverige och i Umeå och så kommer det att vara länge till.

Black lives matters

Den rörelse som har startat i USA efter mordet på Floyd får inte överskuggas av de professionella serierna som domineras av afroamerikanska spelare.  Den åsikten har många av spelarna i NBA. Jag blir inte förvånad om planerna om att genomföra NBA också grusas.

De spelare som har gigantiska löner har inget problem att stänga säsongen. Dom har så dom klarar sig men det kan vara tuffare för 50% av spelarna som inte har dom extremt höga lönerna.

Trevlig Midsommar