En ”krigsförklaring” från Norrbotten

Norrbottens Basketbollförbund har meddelat Västerbottens Basketbollförbund att ungdomslagen från Västerbotten kommande säsong inte får delta i seriespelet i Norrbottensdistriktet. NBDF motiverar det med både sportsliga och ekonomiska grunder.

Betyder det att de anser att ungdomslagen från Västerbotten är för dåliga och att man inte vill spendera pengar på att spela mot dem ? 

Jag blir inte direkt förvånad om det är så man resonerar och i så fall skäms jag över att vara Norrbottning. Det borde vara självklart att samverka för att tillsammans bygga en starkare basket här uppe i norr.

Jag vet att man bl a har som argument att Västerbotten måste skaffa sig ett eget seriesystem men det man i Norrbotten inte vet eller förstår det är att Västerbotten redan har ett eget seriesystem för dem som är 12 – 15 år med hela 20 lag och att det bara är de äldsta och kanske bästa lagen som deltar i serier i Norrbotten.

Däremot har Norrbottens BDF beslutat att seniorlag och juniorlag får delta och det finns två förklaringar till det. Lagen från Västerbotten är bra och vann både div två herrar, damer och damer U19 i fjol överlägset, men framförallt så är Västerbottens div 2 och U19 lag en mjölkkossa för NBDF.

Förenings, serie och licensavgifter bidrar med nära 100.000 kr till NBDF`s budget. Det måste vara en viktig och betydande del i deras budget.

Det NBDF knappast har räknat med det är att om Västerbottens Basketbollförbund i stället bestämmer sig för att samverka med Mellan Norrland i alla serier då förlorar Norrbottens BDF totalt runt 150.000 kr.

Ett sådant beslut skulle innebära att INGA lag från Västerbotten får tillstånd att delta i serier i Norrbotten.

Det blir mycket intressant att se hur diplomatin fungerar mellan de nordligaste SDF:en under den närmaste tiden. Norrbottens ”krigsförklaring” väcker starka känslor.

Det känns lite sådär att läsa hur de svenska fotbollspamparna och direktörerna vädjar i media om att de vill få igång Allsvenskan.

För 6-8 veckor sedan sade alla att livet är viktigare. Det vi håller på med ”det är ju ändå bara idrott” men……

Fler och fler börjar nu att inse att deras arbetssituation ja kanske deras yrke är hotat och att det är mycket som står på spel.

Helt plötsligt benämns Allsvenskan som ”en industri” och man menar att regeringen hindrar dem att ”utföra sitt yrke”.

Det är knappast spelarna som är särskilt oroliga för de är extremt högavlönade med sina sexsiffriga månadslöner och de kan vänta eller tom stå över ett år eller två om det behövs. Klädsamt nog så håller de än så länge tyst.

Det är förbunds pamparna, direktörerna och de höga tjänstemännen som känner att de kanske snart blir arbetslösa och då börjar de att ta fram det ”tunga artilleriet” och de får genast media drevet på de stora sportredaktionerna med sig som givetvis också känner sina jobb hotade när det inte finns glamour idrott att skriva om.

Godmiddag