”Den blågula tråden ”

Svensk basket skall få ”en blågul tråd” enligt SBBF´s hemsida.

Lopez & Crespi med staber har fått i uppdrag att ta fram grundläggande gemensamma spelidéer.

Jag lämnade damelit nivån för snart tio år sedan så jag vet inte om det har funnits ngn gemensam filosofi de senaste åren. Förr körde alla sitt eget race.

Om det är så att det inte ha funnits en gemensam spelidé nu heller och att alla coacher har fått köra sitt eget race då är det häpnadsväckande.

Jag ser fram emot att få ta del av ”den blågula tråden” eftersom jag förutsätter att det även måste vara något som alla svenska coacher får möjlighet att sätta sig in i.  ”Den blågula tråden” blir säkert obligatorisk på de nya utbildningarna som skall genomföras under de närmaste åren.

Det borde även vara självklart att spelare som skall åka på sitt första landslagsläger redan känner till vissa grundläggande idéer om hur landslaget fungerar.

Nackdelen med en gemensam filosofi är att motståndarna ganska snabbt kan analysera och fastställa vissa saker men, trots allt tror jag att fördelarna är större med en ”en blågul tråd”.

Det enda som jag begrundar lite extra det är om vi verkligen behöver Lopez och Crespi för att ”skapa en blågul tråd”. Har vi fortfarande år 2020 inte tillräckligt med basketkunskap i vårt land för att bygga en egen filosofi om hur vi vill spela basket ?

Jag tror faktiskt att vi har det och tom med råge men problemet är att personlig prestige och brist på samarbete troligtvis är det som sätter stopp för vår egen utveckling. Det man kan det vill man behålla för sig själv och då fungerar inte samarbete.

Noterar att det har gått tre dygn sedan det blev offentligt i media att Balibrea blir ny coach i BSKT och fortfarande har inte NSD.se bloggaren som brukar vara snabb med åsikterna haft tid att kommentera det. Kan det ha kommit som en chock att BSKT lyckades knyta till sig honom ?

Vill man fortsätta att coacha på högsta nivå då är det bara att nappa på anbud från Luxemburg tänkte Gehrke och tog det.

Luxemburg är ett så litet land så att man knappt märker när man har passerat det. Landet är mindre än Gotland. Jag har kört igenom landet ett par gånger. Det är bara 4-5 bil mellan gränserna och då fanns i alla fall inga synbara gränskontroller. Herrbasketen i Luxemburg är i alla fall helt ok.

På senaste Europa rankingen ligger herrbasketen i Luxemburg på plats 33 bara 2 pinnar efter Sverige. Damerna är på mycket lägre nivå även om det finns flera riktigt bra damligalag.

Jag kommer inte att följa hur det går för Gehrke där men jag vet att det finns cash så han får säkert ihop ett bra lag. Jag skulle inte bli helt förvånad om han tar med sig någon spelare från Sverige. Sonen lär det inte bli som tyvärr får stå över den här säsongen pga skadan har fick i januari. Jag blir heller inte förvånad om han vinner ett mästerskap och cupen i Luxemburg heller.

Vi önskar Gehrke lycka till och hoppas att han gör många år som coach i Sverige innan han pensionerar sig.

På tal om Europa ranking så har Sveriges damer tagit två steg framåt till 12:e plats liksom Belgien till 4:e plats. De är de enda lagen som har tagit stora kliv i den senaste rankingen som är från februari 2020. Spanien, Frankrike och Turkiet toppar.

Godmiddag