….men innerst inne tänker alla på sig själva

Måndag 16 mars, 2020

Jag läser på sociala medier att klubbrepresentanter och fans ondgör sig över att Borås och Luleå utsågs som SM vinnare. Jag kan förstå det.

Eftersom båda lagen hade kunnat passeras på de avslutande matcherna (ingenting är omöjligt) då borde inte Borås och Luleå utses till Svenska Mästare. 2019/2020 är säsongen då inga medaljer bör delas ut.

På 60 och 70 talet fanns inget slutspel utan då var det laget som vann Allsvenska som blev Svenska Mästare men då var regelverkat annorlunda.

Tävlingsbestämmelserna eller regelverket är försatta ur spel pga rådande omständigheter. Kanske har SBBF rätten att dela ut guldet till Borås och Luleå eller så har dom inte det…….

Om forskarna och experterna har rätt då tror inte jag på en vanlig basketsäsong till hösten heller. Det finns mycket som talar för att basketsäsongen kanske inte kan komma igång förrän sent i höst eller kanske tom inte förrän under vårterminen. Plan B och Plan C bör man förbereda sig på redan nu.

Jag lyssnade på folkhälsomyndigheten, socialstyrelsen och alla experter under fredagens presskonferens och där sade de uttryckligan att det var helt på sin plats för alla hockey, innebandy och fotbollslag att fortsätta att träna. Det viktiga var att se till att de som har förkylningstendenser inte tränar utan håller sig hemma.

Jag antar att den informationen även gäller andra obskyra sporter som basketboll och att det är grönt ljus för oss att fortsätta med träningen för alla träningsviloliga ungdomar. De som känner sig sjuka skall stanna hemma PUNKT.

Konsekvenserna för sporterna blir väldigt olika. Vissa förlorar miljoner och menar att det finns risk för konkurs. Andra förlorar mindre men drabbas hårdare eftersom ingen backup finns i form av tillgångar. De stora elefanterna kanske måste dra ner på sin verksamhet och acceptera att dominansen kanske är bruten för en tid.

En del pratar egoistiskt bara om den sportsliga förlusten eftersom de har så mycket deg i bagarboden.

Jag fattar att Björklövens alla fanatiska fans är besvikna över att chansen att gå upp försvann men jag hoppas och tror att alla fattar att livet är viktigare än ”idrott med lek och spel” som det stod i betyget då jag gick i mellanstadiet. Med det sanslösa stöd som de verkar ha i Umeå då är det bara en tidsfråga innan laget är tillbaka i SHL. Om de har väntat så många år som de har gjort då kan fansen vänta ett år till.

Alla anställda spelare och ledare får sina löner och jag tror inte att någon klagar på att de i stället för att träna och åka runt och spela matcher får vara hemma med sina familjer i stället.

Jag börjar mer och med tro på taktiken att leva vidare som vanligt och acceptera om man blir sjuk och då isolera sig.

SBBF har kommunicerat ut att de kommer med besked den 25 mars.

Det beskedet kommer att bli att all tävlingsverksamhet inom svensk basket för den här säsongen är avbruten. Ingen upp eller nedflyttning blir av precis som i SHL. Däremot får BLD ett nytt lag och det blir BG Luleå………OBS ! Jag gissar bara så att inte någon tror att jag vet något.

BSKT kommer inte att ha ett tillräckligt slagkraftigt lag till ett påtvingat kvalspel. Endast Odomes Zabas och Westbrook är fortfarnde kvar i Umeå men det beror på svårigheterna att boka om deras returbiljetter. Att genomföra ett kval till superettan med enbart det svenska spelarmaterialet skulle vara fruktansvärt orättvist.

Godmiddag