Ta chansen till radikala förändringar

Fredag 13 mars, 2020

HOOPS hade fingret i luften redan på torsdag morgon. Jag tippade att allt seriespel inom liga basketen skulle blåsas av eftersom både Borås och Luleå hade säkrat seriesegern trots två återstående matcher.

Konsekvensen blev givetvis att även allt annat seriespelande upphör omedelbart. Säsongen 2019/2020 går till historien som den märkligaste någonsin. Jag minns inte hur det gick med basketallsvenskan 1969 då jag fick Hong Kong influensan. Jag mins bara att jag mådde ganska dåligt.

Jag tittar redan nu i kristallkulan och ser då möjligheten till att herrarnas basketliga får ett nytt lag nämligen Högsbo, som tar platsen efter nedflyttade Djurgården. Jag tror att varken Fryshuset eller Eos han ambitionen.

I damligan tillkommer ett nytt lag och det blir RIG Luleå som tar den 12:e platsen i ligan eftersom Luleå Kommun tar på sig den ganska låga extra kostnaden som blir till skillnad mot fortsatt spel i basketettan. RIG deltar utom tävlan och räknas inte in i den slutliga serietabellen.

Basketbollförbundet skriver ett väldigt förmånligt avtal med SJ som innebär att alla lag i herr och damligan tänker på miljön och åker tåg till sina bortamatcher.

Med tanke på miljön skär SBBF även ner antalet domare i ligorna till två som båda får 10% högre ersättning kommande säsong. Kommissarien stryks helt eftersom man inser att behovet inte längre existerar eftersom alla funktionärer är så välutbildade. I nödfall kan domarna få även kommissariernas övriga uppdrag.

I basketettorna spelas inga enkelmatcher längre. Dubbelmatcher och tågresor är det som skall gälla under 2020/2021. De lag som inte gillar läget får ta steget ner till lägre serie utan bestraffning.

Ledningen för tävling och basketligan dam inser att man genast måste skära ner antalet utländska spelare drastiskt. Antalet stannar med en kompromiss med tre (3) valfria utländska spelare.

SBBF inser att man som besparingsåtgärd helt avstår från deltagande i sommarens alla ungdoms EM och att man i stället satsar på ett elitläger till hösten för landets 30 bästa spelare i åldern 16-18 år. Spelarna som tas ut till lägret nomineras av en objektiv expertgrupp med rikstäckning med kunskap om spelare i svensk basket.

Den rådande situationen inbjuder till snabba radikala förändringar. Ta chansen nu när den finns och gör något bra av detta.

Godmiddag