Eurobasket för herrarna verkar avlägset

Lördag 22 februari, 2020

Kroatien var laddade både för tufft försvar och skrapskytte. Sverige lite tveksamma. Det behövs inte mer för att ett lag skall skaffa sig en fördel och lyckas med ett ryck.

Lopez gav spelarna en rejäl avhyvling i den första periodpausen för deras passivitet och tveksamhet. Det blev lite bättre men inte mer.

Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Vi saknar stabila skyttar inom svensk basket och det är dags att sätta sig ner och fundera vad det beror på och hur vi skall komma tillrätta med det.

Är det tydligare roller som behövs ? De som skjuter bra skall ta alla skotten ? Alltså inte grönt ljus för den som blir fri. Det såg ut som att Lopez har styrt upp det redan men de som skulle skjuta missade i alla fall.

Största överraskningen för mig var Engström och Lundqvist. Engström passar internationellt när han får spela mot likadana biffar men varför dunkar inte karln. Kan han bara stå på tå ? Lundqvist var en frisk fläkt precis som pappa Mats och mamma Eva. Smarta spelare som läser försvaret och tar rätt beslut.

Håkansson fick stort ansvar men det klickade inte. Han kom fel i både defensiven och offensiven. Borg klart bättre. Pantzars defensiv riktigt bra däremot missade han att passa till friställda medspelare och valde skott eller attack i stället. Det såg ut som att Lopez förklarade för honom vad som gäller vid pausvilan och Pantzar var bättre i andra halvlek. Positivt.

Inte mycket att säga om resultatet. Kroatien är och har alltid varit bättre än Sverige som står kvar och stampar på samma nivå som vanligt.  Kanske kan Sverige rubba ett trögt och segt Turkiet på måndag.

Belgien är ett land som tar stora steg inte bara med damerna. Herrarna slog basketgiganten Litauen igår med 86 – 65. Litauens bästa är i NBA och i Euroleague men de har så det räcker men föll i alla fall.

Blir intressant att studera vad A3:s nya Engram kan tillföra. Vad jag har sett på träning så är hon mer en 3:a än en 4:a. Bra speed och rätt bra skott.

Blir också intressant om Högsbo kan kyla ner Brown på samma sätt som senast uppe i Luleå. Hon var alldeles för passiv i andra halvlek.

Kan inte låta bli att kommentera dagens lokaltidningar och avslöjandet om att näst intill alla elitlag i Umeå har så stora hyresskulder. Jag kan tycka att hyrorna för både träning och matcher är alldeles för höga i förhållande till publik men om Umeå Kommun vill tillhöra landets bästa städer när det gäller idrott då får man nog lov att sponsra elitidrotten med en hel del hallhyror.

Skatteskulderna är inte acceptabla och de måste regleras omgående. Där går gränsen för elitsatsningen. Om man inte har råd med skatterna då kan man inte heller satsa och betala löner till spelare.

Godmiddag