Högsbo är definitivt en guldkandidat

Måndag 24 februari, 2020

Ingen HOOPS på söndag innebär en lite längre på måndag. Håll tillgodo och läs den med en smula eftertanke.

Jag har lite svårt att hänga med i hur Enjebo tänker när han bestämmer sig för vilka i A3 som skall starta och vilka som skall spela.

Att Radocaj som inte spelade alls mot Telge fick starta i guardpositionen föstår jag inte alls. Hon har inte varit i närheten av sin höstform och den lär inte heller komma eftersom henns fysiska status verkar svag.

Starten var katastrofal liksom startspelarna. Enjebo begärde time out men gjorde inga byten. Jag förstår inte det. Dom var ju inte med i matchen och elädet bara fortsatte.

I min bok hade Engram varit en självklar starter efter vad hon har presterat individuellt på de träningar som jag har sett och jag har bara sett lite av träningarna. Snabbast över banan av alla i laget trots att hon är längst av alla och dessutom rör hon sig smidigt och kan skjuta från alla distanser.

Mackenzie Engram är en kopia av klasspelaren Meghan Gardler som spelade med Umeå Comets VT 2011 och Gardler var 6:e spelare i Uconn Huskies som blev mästare i NCAA Div 1 år 2010. Engram är ett fynd. Precis som jag skrev i förra veckan väldigt rörlig och välskolad med en härlig känsla.

Är det så att spelarna är så låsta i sina roller så att bara några får kan byta med varann då är spelsystemet för låst och begränsar laget anser jag.

Mot Telge spelade Ivezic och Hansson nästan non stop. Igår ej starters och nästan inget spel alls. Pelander fick starta men efter den svaga insatsen blev det bänken. Var dom fysiskt slut efter Telge matchen ? Du förstår att det är svårt att hänga med i tanken bakom matchningen av spelarna.

Man tycker säkert att jag inte skall bry mig och inte lägga mig i. HOOPS vet inte vad som händer på alla träningar. Korrekt men jag kan se vilka som spelar bra och vilka som inte är bra.

A3 för ständigt fram att man vill springa och spela i högt tempo men för att kunna göra det måste man spela bra försvar och ta de defensiva returerna. Laget sviktar i båda kategorierna men det är inte enbart där problemet sitter.

Enjebo får inte ihop anfallsspelet med de spelare han har till sitt förfogande. Spelet fungerar inte trots att det är i stort sett samma spel som det var när serien startade i oktober.

Tyvärr kommer Enjebo knappast att ändra på spelstilen. Nutidens coacher är principfasta. De vill inte ändra. De ser det som att erkänna misstag. Det var bättre förr även här. Ingen tvekade att ändra och chansa. Man var helt enkelt tvungen eftersom det inte tränades så mycket och det fanns inte tid att träna in allt.

A3 skulle vinna på att spela ett simpelt 1-3-1 passing game med konstant pass and cut plus high low spel inside. Det är ett anfall som de skulle kunna jobba ihop på en kvällsträning med så pass duktiga spelare.

Lugna ner dig HOOPS tycker säkert många. Vem tror du att du är som lägger dig i och tror att det är så enkelt att göra en sådan radikal förändring och få effekt på det. Well jag är en basketcoach som i alla fall skulle ha försökt om jag hade haft så pass bra spelare till mitt förfogande. Sorry att jag lägger mig i.

Jag satt bakom Högsbos bänk och lyssnade på coach Fredriksson. Han var cool men det är lätt att vara cool när spelarna kämpar som de gjorde och spelar så bra. -”Första perioden var den bästa vi har gjort på hela säsongen” tyckte jag att Fredriksson sade i första pausen.

Det blev lite panik i Högsbo med några minuter kvar av 2:a när Brown gjorde 10-0 och A3 snabbt kom tillbaka i matchen och närmade sig. Tänk om Enjebo i det läget hade smällt på med helplanspress. Vad hade hänt då ?

Högsbo har i sin helhet inte bättre trupp än Enjebo men bra taktik som spelarna klarar av och kämpatagen kan mycket väl ta dem till en ny final.

Amerikanskorna i Högsbo är tillsammans bättre än Brown, Engram och Radocaj (serbiska). Johansson och Fredriksson både tempomässigt och i skyttet vassare än Fontaine och Yderström.

På bänken hos A3 finns Pelander, Ivezic, Hansson, Elvbo och Edholm och de är vassare än Högsbos bänk om de börjar prestera.

A3 borde spela mycket fem mot fem på varje träning så att de börjar få ihop spelet. Det kan bli bra med korta matcher med tufft försvar. Kanske börjar spelarna att få ihop det och få fram tävlingsinstinkten så att den finns även i inledningaen av matcherna.

Nyckeln till framgång för A3 är att Enjebo måste hitta de fem som spelar bäst tillsammans och det 2-3 bästa avbytarna under den kommande månaden innan slutspelet startar. Är int ens Brown en given starter så ojämnt som hon presterar.

Till helgen är det två bortamatcher. Wettarna på lördag och Mark på söndag. Det blir en tuff resa för A3, som brukar h problem med båda lagen. Mark har vunnit hemma mot bättre A3 spelare än vad laget har idag.

Jag avslutade dagen med att se Schweiz hemma mot Finland i EM kvalet. Tissot laget spelade ut finnarna och hade 17 poängsledning länge men efter paus hade finnarna druckit lite SISU olja. De visade riktiga kämpatag och lyckades vända till vinst med 64 – 69. Island hade inga problem med att besegra Slovakien på hemmaplan.

I kväll är det dags för Sverige att bekänna färg hemma i Globen mot Turkiet. Om Sverige kan spela snabbt då finns chansen för turkarna är slow. Det som är viktigast det är att ha krutet torrt för om det återigen inte fungerar då är det kört. Vi får hoppas på det bästa och jag hoppas att Lundqvist får spela igen.

Godmiddag