Vill du se bra basket då loggar du in på Copa del Rey på youtube

Onsdag 19 februari, 2020

När Degbeon för en tid sedan började nöta bänk i Lublin och därefter fick lämna laget behövdes ingen akademikerskalle för att räkna ut att A3 skulle vara framme och hugga direkt och det skrev jag om i HOOPS för länge sedan.

Idag bekräftas det i lokaltidningen att man har tagit kontakt. Antagligen ”söker man en s.k extern finansiär” igen för att kunna genomföra affären. Man har nyligen införskaffat en liknande spelartyp i Engram. Håller hon inte måttet eller vad är det som händer. De skulle ha behövt en riktigt topptränad och bra skytt i stället för de som inte levererar just nu.

Jag tror inte att Degbeon är den spelare som A3 behöver för att lyfta mot toppen, men det återstår att se om Enjebo får rätt och att hon lyfter laget jättemycket, som han uttryckte sig. I SBL vinner man med bra guards som även är bra skyttar (Brown, Mershon & Asoro i fjol) och några stora defensiva spelare som tar många returer och kan lägga i bollen nära korgen.

Telge borta i kväll blir en svår match för A3. Om Brown kliver fram lite mer än senast och Engram och Fontaine kan levererar 40+ poäng och 20+ returer då borde en seger vara möjlig. A3 behöver vinna med minst fem (5) poäng för att få inbördes mot Telge.

Om inte Engram hinner bli spelklar då blir det riktigt svårt att vinna mot ett hemmastarkt Telge eftersom Pelander, Ivezic och Radocaj är långt från den nivå som krävs av dem.

Det finns många åsikter om vilka konsekvenserna blir av SBBF´s beslut om att endast fyra (4) utländska spelare tillåts i BLH kommande säsong.

NSD bloggaren menar att underhållningen kommer att bli sämre och att folk kommer att välja annat än att gå på basketmatcher. Jag håller med om att det kan bli mindre spektakulärt men inte mindre spänning och lokala spelare drar alltid publik. Jag säger bara Håkan Larsson och John Pettersson.

Jonathan Person menar att avståndet mellan storklubbarna (t ex BC Luleå, Södertälje BBK, Jämtland, Norrköping) och nedre halvan kommer att bli större och jag håller definitivt med honom om det.

Därmed inte sagt att ligan kommer att tappa pga det. I svensk basket har vi alltid haft ett övre skikt och ett lägre skikt och det har vi även nu. När skillnaden var som störst mellan toppen och botten det var då vi hade de största publiksiffrorna i Sverige.

Min åsikt är klar. Max två (2) utländska spelare hade varit bättre för svensk basket som inte är så bra som många verkar tro. Vi skulle behöva göra ett rejält omtag och satsa alla resurser på ungdomen och se till att de har så bra tränare som möjligt för det är det enda som kommer att ge resultat i det långa loppet.

Det är dags att ta reda på vilka tränare som är de bästa. Hur gör man det kanske du undrar och för mig är svaret enkelt. Ta reda på vem som har tränat dem som är bäst i landet när de var i 12-15 års ålderna då hittar du de bästa tränarna.

Djurgården och Umeå BSKT med minimal budget och kanske några lag till borde tänka till om inte ett steg ner till superettan är rätt nivå under några år. Ett par utländska spelare med unga U 19 talanger ger en ny generation seniorer och tid att bygga upp organisationen.

Jag vet, jag vet man är livrädd för att åka ur. Man tror att allting rasar ihop och att de sponsorer som man redan har sviker och att glansen runt laget flagnar men nej så blir det inte om man kan motivera vad man gör.

Jag tror att det kan gå att göra något bra av att vara topplag i superettan och spela kul basket. Publiksiffrorna skulle snart stiga över nuvarande låga siffror.

Igår tittade jag på en kvartsfinal i Copa del Rey, Spanien mellan Malaga och Zaragoza. Det var en av de roligaste och bästa basketmatcher jag någonsin har sett och jag har sett en del.

Godmiddag