Bra förändring men inte tillräckligt bra.

Tisdag 18 februari, 2020

Kollade in BSKT`s testspelare Westbrook i baskethallen under förmiddagen. Han ser ut att vara en bitig fysisk typ som T Massamba men lite längre dock knappast 193 som det står i handlingarna. Man upphör aldrig att förvånas hur mkt spelarna ”krymper” på vägen över Atlanten.

Det gick inte att bedöma hans status eftersom det inte rörde sig om skarp träning men kanske tar jag mig en titt på kvällspasset.

Jag är förvånad över att BSKT tillåter rapmusik i högtalarna samtidigt som de har viktig träning och instruktion med coach. Det är givetvis störande. Jag undrar vad den nya spelaren tyckte om det. Jag undrar också över hur många klubbar i BLH som har den nivån på sina ledarledda förmiddagspass.

Jag har förståelse för musiken om det är ett pass utan coacher och med egen mängdträning men inte annars. Det ser oseriöst ut i mina ögon. Kanske är jag för mycket old school även här.

29 februari är den s.k deadlinen för övergångar i förbundsserierna. Det jag inte gillar det är att ALLA papper skall vara klara för att en spelare skall bli godkänd. Det innebär att den mänskliga faktorn kan sabba en spelarrekrytering bara genom att någon går hem från jobbet redan kl 15.00 en fredag och lämnar viktig post i brevlådan som man inte har hunnit med under dagen.

Handläggare kan glömma ett papper, eller tappa ett papper som blir liggande under ett skrivbord. Jag har själv varit med om det. Att en tjänsteman gick hem en fredag tidigt utan att orka med att skriva på ett papper och spelaren blev inte spelklar i tid.

Till råga på allt så skall alla papper skickas med brevpost och det är ju hedenhös med tanke på dagens digitala teknik. Förr godkändes fax men numera godkänns inte det. SBBF måste hjälpa till med detta och det utan att ta ut avgift för s.k ”expresshandläggning”. Det är SBBF´s skyldighet mot föreningarna som är förbundeta arbetsgivare.

Vad är det för vits i att ha den sista februari som deadline när allt måste skötas och i stort vara klart minst 10-14 dagar innan. Det var bättre förr även på den här punkten. Då räckte det med underskrift på kontraktet och att spelarövergången liksom handlingarna till Migrationsverket var påskrivna och inskickade. Spelaren kunde bli spelklar en vecka efter dedline och det var inga problem med det. Spelaren fick inte spela förrän alla handlingarna var klara.

När det gäller transfers och spelarförflyttningar tror jag att Sverige behöver utveckla sig och bli mycket effektivare och dessutom till lite friare regler. Det skulle gynna basketsporten. Varför skall vi överhuvdtaget ha en deadline.

Beslutet att bara fyra (4) utländska spelare är tillåtna i nästa års BLH är helt ok. Du som har läst HOOPS i många år vet att jag har fört fram detta länge men jag skulle vilja sätta gränsen vid två (2) utländska spelare och på så sätt ge plats för fler svenskar som kan utvecklas snabbare.

Det är enligt mig helt galet att i BLD ha kvar samma regler som tidigare, alltså att hela sex (6) utländska spelare är tillåtna.

SBBF anser tydligen att de svenska spelarna i BLD och ETTAN är så dåliga så att de inte skall få spela i BLD. Helt fel enligt mig. Lyft in dem som vill satsa. Dra ner till en basketetta i stället och utveckla div 2 basketen regionalt.

Eller är det de svenska ligaklubbarna som anser det……eller är det lag som Luleå, Visby och A3 som har nästan halva laget med utländska apelare driver den linjen. Är det därför ligalagen inte kan enas om en neddragning ?

Glädjande för det svenska herrlandslaget är att Shane Larkin som nyss blev Turkisk medborgare har vrickat foten och blir borta från allt spel över hela landslagsfönstret.

Godmiddag