Coaching stil och swish spelare

Söndag 16 februari, 2020

I fredags spekulerade jag i hur många poäng som de fem utländska spelarna måste göra för att BSKT skall hänga med i matcherna. Det blev bara 43 tillsammans mot Borås. 8½ i snitt och bara 7 från Williams. Det borde givetvis vara minst 65-70. Om sedan de svenska spelarna klarar av 20-25 då är BSKT med i matcherna. Igår blev det 25 från Dawit, Frank och Leth tillsammans och det är helt ok.

Defensiven är riktigt svag just nu och det tror jag beror på en viss uppgivenhet, som inte är acceptabel. Dessutom tvekar en del spelare i rotationerna. Tror dom inte på lagets man man regler ?

Jag hoppas att ledningen kan ingjuta mod och kampvilja i spelarna inför de resterande sju (7) matcherna. BSKT borde rikta allt focus och all kraft på 2-3 av dessa matcher och göra allt som står i lagets makt för att vinna minst två av dessa för då är kontraktet troligtvis i hamn. Ett kval klarar BSKT.

Inom kort får vi se om det finns några lag som är intresserad av att ta steget upp till BLH. Anmälningarna till kval och nästa års serier skall som vanligt skickas in snart.

”Swish spelaren” blev i fredags ett nytt begrepp i Umeås basket. Jag undrar om någon vill kallas för swish spelaren. Charlie Westbrook är säkert en duktig basketspelare eftersom han har varit draftad och testad av NBA lag men personligen hade jag hellre tagit in en powerforward i stil med Odomes för att få lite mer längd och kvalite nära korgen. Idag har vi längd men inte kvalitet.

Jag vill att ni som var på Borås matchen eller har streamat den funderar på hur ni ser på Borås coachens beteende och uppträdande under matchen. En del föreningar vill ha lugna balanserade coacher som inte gapar och skriker utan står med armarna i kors eller utsträckta då och då och delar ut pedagogiska kommentarer.

Andra klubbar ser helst en engagerad näst intill skogstokig coach som det enda rätta. En entusiastisk coach som hela tiden är på sina spelare och ser till att de spelar på topp.

Hur vill vi i Umeå att en headcoach skall uppträda ? Skall det vara Enjebos lugna coaching eller Svenssons skogstokiga stil ?

Svensson följer med laget nästan ända upp till mittlinjen och han är ofta långt in på spelplanen (domarna låter det ske). Han följer med laget ända ner till baslinjen. Han gestikulerar och kommenterar näst intill allt som händer på planen

Han vrålar ut hur de skall spela försvar och vad de skall göra i försvar och han vrålar framför allt till sina utländska spelare om dom slappar eller gör misstag. Här ser jag en skillnad. De duktiga svenska spelarna får inte samma hårtorkar som de utländska proffsen. Kanske är det rätt ledarstil. Jänkarna är van vid hårtorkarstilen men inte de svenska.

Svensson dirigerar lagets anfallsspel stenhårt och kräver perfektion i det som skall utföras. Om någon slarvar då är han på den spelaren omedelbart.Den ledarstilen ser vi delvis även i Södertälje genom Degernäs och till viss del även hos Wettarna med coach Balibrea. Spelare i Balibreas lag som inte levererar får direkt sitta på bänken.

Övriga coacher i BLH har ett helt annat kroppsspråk och uppträdande och jag tror att det är de coacherna som blir långvarigast i branschen. Jag tror inte att de tre förstnämnda orkar fortsätta i den stilen särskilt länge. Det är inte bra för kroppen och knoppen och det hoppas jag att de förstår eller att någon talar om för dem.

Att Luleå BBK skulle åka på en förlust mot Norrköping var inte helt oväntat för mig. När Norrköping lyckas med gameplanen då vinner dom. De unga coacherna är väldigt beroende av sina gameplans och sina förberedelser. Om allt går i lås och de får sitta i förarsätet då är det lätt att coacha, men om det skiter sig då blir det ofta panik och ”armarna utåt sträck”.

Jag tror att Eos hade missat Fontaines styrka i sin scouting. Hon är ingen skytt det visste dom och backade av från henne men hon är en attackspelare som är speciellt bra om hon får komma med fart och det fick hon idag. Hon vill gärna gå höger och det försökte Eos stoppa efter ett tag men Fontaines spin mowe gånger två fungerarde utmärkt och det blev 36 poäng varav 24 på fastbreak.

Brown visade lite klass men bara lite. Yderström rätt rostig med bollbehandlingen och konditionen men the shooters touch den finns där. Pelander, Ivezic och Radocaj tyvärr långt från BLD form. Idag är dom inte bättre än svenska bänkspelare. A3:s bänk levererade ynka 14 poäng.

Bara 12 poängs vinst mot ett Eos utan sin duktiga playmaker säger en hel del om A3:s svaga form. Om de skall kunna utmana mot de bästa då måste de spela mycket bättre och aggressivare försvar utan att dra på sig foul.

Jonathan Person kallas in som reserv till landslaget. Jag tycker att han borde vara given. Han har det mesta som en bra 1-2:a skall ha.

Godmiddag