Elitlicens är helt fel focus just nu

Lördag 1 februari, 2020

Med gårdagens rubrik tänkte jag jag såhär ”har både BSKT och A3 överskattat spelarmaterialet eller har de underskattat motståndet”. Det är krisstämpel över båda lagen idag och goda råd är nu dyra.

A3 kan missa slutspel om fallet fortsätter. De behöver ett par segrar till för att säkra platsen. För BSKT blir det ett mission impossible att ta sig till slutspel – tror jag. BSKT kanske hade kunnat klara det om de hade följt mitt råd och bytt ut ett par spelare vid juluppehållet. Nu är det för sent och det gäller att få ihop det med det man har.

Zabas kan vara till hjälp om han håller, men han är som man brukar skriva ”skadebenägen”.

Jag tror att elitlicensen eller ”krav om pengar på banken” blir ett nytt kriterium som kommer att förändra BLH men tyvärr till det sämre. Lag kommer att tvingas lägge ner. Jag tror att basketligorna måste göras om eftersom de nya kriterierna kommer att innebära att lag kommer att tvingas att dra sig tillbaka.

Att lägga kraft på den s.k elitlicensen är att lägga tid och kraft på fel saker just nu. Basketen har inte samma problem med konkurser och ekonomiska skandaler numera som det var förr och allt har sin logiska förklaring. Läs nedan.

Många lag har inte mer inkomster än att de nätt och jämt klarar ekonomin. De lag som har god ekonomi (tillgångar på banken och oberoende) är lätträknade. Jag anser att oavsett tillgången så har alla numera ett helt annat ansvar och en helt annan ordning är förr. Läs nedan.

Svensk baskets problem är att så snabbt som möjligt höja intresset för matcherna både bland publik, media och sponsorer. Någon måste tänka till och komma på något nytt.

Jag tror att man radikalt måste ändra hela tänket i hur den svenska basketligan skall se ut och fungera.

Det kanske är dags att inse att nivån är låg på 50+ % av lagen. Kanske måste de bästa få leka i en egen liga. Kanske är det dags att bilda en Skandinavisk liga med ländernas bästa lag. En sådan liga borde kunna erhålla en större sponsor med Skandinaviska rötter.

Man bör sänka kraven på avgifter, matcharrangemang, antal domare, kommissarier för de övriga lagen i ”elitserien B” och även i div 1 (max 12 lag).

Det är dags att återigen starta riksomfattande ungdomsturneringar typ 70iaden, Coca Cola Cup, Mini basket Cup, GB Favorit Cup. Börja spela mellan skolor igen och det på både mellan, högstadiet och gymnasiet. Spola Easy Basket helt. Tro mig. Basketen skulle börja växa igen.

Idag är det ekonomin som styr allt och det är de som har mest pengar som varje år slåss om guldet. Det är de utländska spelarna som vinner svenskt mästerskap.

Motivering att man inför elitlicens för att – ”Skydda föreningarna ” är ett PK argument. Föreningarna har ett eget ansvar för sin verksamhet inte förbundet.

Numera är de som sitter i en förenings styrelse personligen ansvariga för att den ekonomiska verksamheten bedrivs på ett sunt sätt. De som är operativt ansvariga i föreningar är särskilt ansvariga. Så var det inte fram till millenieskiftet. Tyresö fotbollsaffär innebar att styrelsemedlemmar med kunskap om hur företag skall fungera fick öppna lädret.

Förbundet är till för föreningarna. Förbundet måste inse att de är ett serviceorgan till föreningarna och alla borde arbeta hårt för att göra basketlivet lättare att leva för förbundets alla föreningar. PUNKT.

Nu säger väl en del direkt att jag borde ge mig. Att jag bara är negativ och att jag är en bakåtsträvare som bara tror att det var bättre förr men de som säger det har inte varit med förr när det var drag i basketen och drag under galosherna.

Det krävs drastiska förändrinag annars tappar basketen mark.

Gårdagens A3 prestation var väntad det förstår du om du har läst HOOPS de senaste veckorna. Igår slutade Enjebo coacha ganska tidigt i matchen och kapningen av laget i dagens media är inte att leka med. Det lär bli en hel del export under de närmaste dagarna för det lär knappast bli aktuellt med coachbyte.

Godmiddag