Reflektioner från LEA

Tisdag 28 januari, 2020

I söndags satte jag mig bakom Luleå damernas bänk under matchen mot A3, bara några få meter bakom laget så att jag skulle kunna höra vad Sandberg sade i timeouterna och lyssna lite på spelarreaktioner och studera kroppsspråk.

Rutinerna är i stort detsamma som i A3 däremot kan glädjen gå lite över styr ibland då alla hoppar upp och vrålar och dunkar reklamsargen i golvet när en boll sitter i korgen eller när en motståndare blir blockad. Är det inte osportsligt att jubla när domarna blåser foul på en motståndare.

Förresten så står nog reklamsargerna för nära spelplanen i Luleå på LEA. Enligt FIBA´s regler skall det vara 2 meter från sidlinjen till närmaste objekt och dessa regler gäller även i Sverige. Kanske en av anledningarna till att Sandberg & Öqvist befinner sig inne på spelplanen så ofta.

Det var många som tittade lite funderande på mig när jag satte mig på rad två bakom hemmalaget. Några känner mig och vet att jag är från Norrbotten så det var väl ok att jag slog mig ner där, men merparten har nog ingen aning om min basktbakgrund. Jag kände mig ”nästan som en fluga på väggen”.

Det var otroligt intressant att lyssna på alla läktar kommentarer om spelarna i A3 och om coachen. Det som jag reagerade mest på var den otroliga enögdheten till domarnas bedömning av kontakt. Vid varje tillfälle då någon spelare i A3 kom i minsta kontakt med en Luleå spelare då ropade minst 10-15 personer direkt foul.

När två Luleåspelare kapade en A3 spelare samtidigt över armarna under Luleåkorgen bara 6-7 meter framför oss då var det dödstyst till det att jag och min kollega ropade ”det var en kapning och foul”. Det innebar att alla tittade på oss. Även bänkspelarna i Luleå vände sig om för de var inte vana att någon hade en motsatt åsikt på den läktarsektionen.

Det måste vara rättvist och det var det inte när domarna släpper sådant för de kan inte ha missat att se vad som hände. Det jämnade ut sig eftersom domarna missade eller släppte att Jovanovic blev knuffad i ryggen frispelad nära korgen när hon skulle avgöra matchen i förlängningen.

Det är lätt att förstå vilket otroligt tryck som domarna utsätts för varje gång de dömer matcher i Luleå Energi Arena. Jag tror inte att det enbart beror på lagens goda prestationer att man sällan förlorar på hemmaplan. Publiktrycket är den 6:e spelaren men de enögda är den 7:e spelaren

Notera att det bara var runt 300 åskådare på Luleås matcher. Hur låter det bakom bänken när det är fullsatt och folk och några dessutom har fått en bira i restaurangen. Jag skall försöka ta mig dit för en ny studie längre fram på säsongen.

I Umeå är publiken tysta som i graven utom i något enstaka tillfälle då det går för långt och blir alldeles för uppenbart att Umeå laget är förfördelat.

Svenska Cupen arrangemanget var väldigt väl genomfört men som jag skrev igår i rubriken så anser i alla fall jag att basketen i Sverige fortfarande inte har bredd och kvalitet att göra Cupen till en intressant turnering. Om SBBF kan skaffa fram en rejäl cupsponsor så att cupen inte behöver kosta slantar ur ordinarie budget och att de tre bästa kan vinna en rejäl slant då kanske kanske kan den få vara kvar annars lägg ner.

De kvinnliga domarna imponerade på mig. De visade att de inte tvekade att blåsa även de tuffaste avblåsningarna.

Nässjö borta för BSKT i kväll är på papperet en ny förlust med tanke p BSKT´s svaga insats senast och Nässjös goda form och seger mot Köping senast men hoppet finns att BSKT´s inhyrda proffs skall börja leverera på den nivå som i alla fall jag förväntar mig av dem.

Södertälje är nog sugna på vinst mot BC Luleå så jag tippar på seger där. Om Wettarna tappar mot Djurgården då är det märkligt. Men det är inte konstigt om Borås förlorar i Norrköping för där kan allt hända. För bara tjugo dagar sedan bröt man ner Wettarna på hemmaplan med nästan 30 pinnar och Schüberg hade bara 1 foul.

Idag är det exakt en månad kvar till det att värvningsfönstret stänger. Det är dags att agera om man har några som helst tankar på ett slutspel. Kanske är kvällens match avgörande.

Godmiddag