Lägg ner Svenska Cupen igen. Basketen i Sverige är helt enkelt för dålig för att det skall vara värt slantarna.

Måndag 27 januari, 2020

Det är alltid kul med bra basketmatcher men tyvärr måste jag säga att det var inte bra matcher som levererades uppe i Luleå i helgen. Lagen testade olika saker inför vad som komma skall. Det var mycket trial and error där ute på planen.

Alvik var stabilast och välcoachat. Jag har inte sett Lundqvist så bra tidigare. Laget är ganska komplett men bara ganska. Guardsidan är bättre med Lundqvist men fortfarade akilleshälen.

Högsbo med mest hjärta och fighting spirit, dessutom bra variationsrikt och taktiskt där man får ut max av alla spelare men det kan bli slitsamt i längden nu när de drabbades av ny skada. Om de har ambitionen att sikta på en ny final då blir det någon värvning inom kort.

Luleå betydligt bätter än vad alla säger i Luleå. Där snackar man nästan bara om ”de som inte är med längre” (Nyström, Ponturo och tom Vesterberg som har lämnat klubben. De som kommer från bänken är iofs ganska unga men de har stor erfarenhet från matcher på ganska hög nivå och klarar av att spela tufft i försvar och de tvekar inte att skjuta och attackera. Det är ingen kris i LBBK. Sandberg har bra spelare och då går det att vinna även om det blev två förluster i helgen.

James spelade mot Hiedeman och det räckte för att få henne att avstå från sina attacker och då blev Luleå ganska tandlösa. Alvik gjorde samma sak förra helgen i Umeå. Spelade James mot Brown och Brown avstod från att attackera.

Jag har skrivit det förut så det blir lite tjatigt men A3 är inte i form. Dessutom spelar man enligt mig alldeles för omständligt anfallsspel med de spelare man har till sitt förfogande. Jag tror att flera skulle kunna prestera bättre med ett mer attackerande spel men ingen i A3 håller väl med mig om det.

”Enligt expertisen på läktaren” och sådana finns det gott om i Luleå så är A3 lättlästa och lätta att försvara mot eftersom de spelar så strukturerat och disciplinerat. De behöver tid för att ställa om när motståndarna växlar försvar och A3 hamnar i tidsnöd och ett icke planerat avslut. Jag håller med ”experterna” och skriver en mot en och attack på önskelistan.

Jag undrar vad de coacher som anser att man måste spela strukturerat och disciplinert har för åsikt om det ?

Min åsikt är att Brown och Drummer borde kunna leverera på en helt annan nivå. Brown var som en random svensk guard i helgen. Lawrence spelar ungefär som vanligt vilket innebär enorm skillnad mellan högt och lågt. Bra när det är bra och riktig svagt när det är lågt.

Pelander och Ivezic är helt ur form både basketmässigt och fysiskt (ser det ut som). Radocaj och Fontaine har båda ryggproblem eftersom de sitter med batteridriven ryggmassage på bänken under matchen. Total makeover på G ?

Det som är glädjande det är att Elvbo och Hansson är i bra form. Elvbo var strålande i första halvlek mot Högsbo men hon spelade inte i andra. Jag vet inte varför. Hansson överraskar och tog tom plats i All Star Team. Bara det måste sända en del signaler om uppvaknande hos lagets utländska proffs.

Jag vill vara positiv och optimistisk men det ser inte lovande ut när det gäller Ivezic och Radocaj. Bådas form har gått nedåt ända sedan november och Fontaine fick inte mycket uträttat i helgen. Det skulle förvåna mig mycket om Fontaine platsar i landslaget.

Trist att se Pelanders nivå nu. Självförtroendet är som bortblåst. Hon skulle ha behövt myckt speltid och massor av positiv peppning då kanske hon skulle komma upp lite grand. I Norrköping var hon en nyttig spelare även om hon inte var topp fem, men i A3 har hon gått tillbaka kraftigt och är långt från starter nu.

Jag gillar det som Robin Sandberg gjorde i matchen mot A3. Han lät Erlandsson och Södersten få bra ligaminuter. Det borde även Dellbro och Sandberg i A3 ha fått. Dellbro och Sandberg har spelat mot ovannämnda Luleå tjejer många gånger och de har klarat sig bra mot dem även om Södersten har stuckit ut. Jag sticker ut hakan och påstår att de är på samma nivå idag båda fysiskt och basketmässigt. Jag tycker att man missade chansen att ge dem en rejäl chans.

En betydelselös match i cupen var ett utmärkt tillfälle att få 15-20 viktiga utvecklingsminuter till unga men det var tydligen mer prestige i att vinna matchen även om Enjebo sade att det bara är cupsegern som räknas.

Läser idag att Gehrke pratar om att matchen mot Köping i kväll är en 500.000 kr match. En förlust och man kan missa slutspel. Det uttalandet känner jag igen. Jag har hört det förr i liknande lägen. En basketledare från Norrbotten använde det bl a en gång mot domarna här i Umeå när han menade att om de dömde som de gjorde och hans lag skulle förlora så var det en 200.000 kronors match för dem.

Gehrke använder sig av ett klassiskt sätt att sätta press på domarna. Det fungerade förr men jag hoppas att det inte fungerar idag.

Det är givetvis väldigt tragiskt med att Bryant omkom i en helikopterolycka. Svensk media frossar i tragedin men för de allra flesta i landet Sverige är han helt okänd eftersom basket är en liten sport och dessutom så har svenska medier aldrig skrivit om honom särskilt många matsedlar (mer än när han anklagades för en våldtäkt) . Bryant nördarna är ledsna och även jag är lite ledsen men Bryant blir mer känd i Sverige efter sin död.

Godmiddag