”Att vara eller icke vara det är frågan”

Torsdag 23 januari, 2020

Mellan 650 och 750 besök på HOOPS dagligen under den senaste veckan. Det är helt klart att många är nyfikna på vilka tankar som HOOPS har om A3`s senaste matcher.

Du som har orkat läsa har också fått läsa lite obekväma tankar om mina åsikter om dagens coaching och vad jag tycker är coaching. Antagligen så är det inte många av dagens digitala coacher som håller med.

Jag vet att ett flertal elitdomare läser HOOPS (ryktet sprider sig) så antagligen är det några veteraner som är lite putt på mig men jag avstår ju från att nämna namn förutom när jag tycker att det går för långt. Domarna som i söndags dömde A3 vs Alvik var svaga i första halvlek med många dåliga beslut och icke beslut, men i andra så skärpte de till sig och det var rätt lag som vann.

A3 damernas debacle med fyra förluster redan nu väcker det största intresset från utomstående. Jag vet att i stort sett ”hela basketsverige på damelitnivå njuter av att se A3 misslyckas”. Det är jantelagen som firar stora triumfer.

Umeå BBK kom 2012 in som en katt bland hermelinerna på basketscenen och hade mage att kalla sig för UDOMINATE.

När bossen började att värva toppspelare till klubben och laget började vinna då växte avundsjukan och när förlusterna och misslyckandet i slutspelen kom samt tränare fick sparken så var skadeglädjen otrolig.

SM guldet i våras måste ha varit väldigt störande för många på elitnivå i dambasket Sverige. Endast ett fåtal utanför Västerbottens länsgräns höll på A3 i finalserien.

Umeå dam eller Udominate/A3 har dansat på den stora scenen i åtta (8) år redan och det är längre än de flesta dambasketföreningarna i landet någonsin har gjort.

Umeå BSKT herrarna gör sin sjätte (6:e) säsong i basketligan och även det är redan nu ett bra resultat med tanke på att laget har spelat slutspel två gånger.

Frågan är hur framtiden ser ut. Vad kommer att hända med elitbasketen i Umeå under de närmaste åren ? Jag känner en viss oro över att det finns risk för att de som är drivkrafterna bakom föreningarna håller på att tappa intresset och att energin riktas mot annat.

En del ledare i styrelserummen anser att lagen i Umeå blir illa behandlade och det kan innebära att man tappar sugen och motivationen tar slut.

Det finns en viss basketkultur i Umeå men tyvärr så går man inte på matcherna. I Umeå så är det Björklöven som gäller under vinterhalvåret och inget annat. Ganska typiskt Norrland. Det är hockey eller skidsport som gäller. Om Löven går dåligt då går random Umeåbon inte alls på idrott eller kanske på någon innebandymatch.

Basket kan få ett besök i samband med att fd Plannja kommer på besök eller Luleå BBK i ett slutspel men bara om Umebon tror att det kan finnas en liten vinstchans. Om inte då bryr man sig inte.

Basketmatcherna i herrligan lockar runt 500 personer nu när Björklöven fyller ladan vid varje match. Damligan får nöja sig med max ett par hunda. Den eviga frågan borde vara hur basketsporten skall göra för att locka fler till hallen. Går det överhuvudtaget att få fler till den vanliga serielunken.

Många säger att man vill se ett vinnande lag därför går man inte på herrbasketen men damerna vinner ”men ingen vill se dem”. Vad finns det för logik i det. Dags att återigen satsa på att gå ut på gator och torg och locka till sig random besökare med 1000 tals fribiljetter. Det kanske ger lite payback i kioskerna i alla fall.

Om spelarna inte drar publik genom sina prestationer på planen och exponering i media då kan spelarna få gå ut på gator och torg och dra publik till hallen genom personlig kontakt och utdelning av biljetter. Kanske kan man ha ett lotteri där alla som lämnar in biljetten deltar i ett lotteri med fin fina priser vid varje matchtillfälle.

Om man inte bryr sig att göra något då kanske man skall lägga ner. Varför spela för sig själva om ingen vill se på.

Högsbo Basket i Göteborg spelade faktiskt i basketligan för tio år sedan men hur de än ansträngde sig så lyckades de bara får några hundra att komma på matcherna så till slut tog styrelsen beslutet att dra sig ur eftersom ”ingen ville se elitbasket”

Godmiddag