Tänker någon på framtiden ?

Onsdag 22 januari, 2020

En bekant från södra landsdelen ringde till mig härom dagen och undrade ”vad det är för fel på elitbasketen i Umeå”. Han hade bl a hört från några spelare som har spelat i UD under 2016-2018 att ”de aldrig skulle gå tillbaka till Udominate oavsett vad klubben skulle erbjuda dem i ersättning”.

Mitt svar var att det inte är så illa med både herr och damlag i den högsta ligan. Det är bra mycket bättre än Göteborg och Malmö m fl stora städer i landet.

Hur organisationerna mår kan jag inte svara på eftersom jag inte är involverad i dem eller besluten som tas inom elitbasketen och det har jag inte varit sedan hösten 2011. Däremot har jag åsikter som du vet här i HOOPS.

Både spelare och coacher har ”kommit och gått under åren 2013 – 2019” så det har helt klart varit stor omsättning på folk men det är iofs inte så märkligt i dagens elitföreningar i olika sporter.

Alla vill självklart ha stabilitet och kontinuitet både med ekonomi och det sportsliga men med spontana satsningar kan mycket gå fel. Jag tycker att det har varit för mycket sådana satsningar i båda elitföreningarna i Umeå.

Det hade givetvis varit intressant att vara ”en fluga på väggen” och fått avlyssna möten där man har tagit alla beslut som har tagits under de senaste åtta åren men så har icke varit fallet.

Jag har skrivit HOOPS ända sedan våren 2014 och här har jag ventilerat mina högst personliga reflexioner. Jag har varit irriterande tydlig om mina åsikter man jag kommer inte att ytterligare kommentera de passerade åren men ”lite lekstuga för några få har det varit enligt mig”.

Vi är inne i ett nytt decennium och inledningen på decenniet blir avgörande för hur elitbasketen kommer att se ut de kommande tio åren. Klarar herr eliten av att behålla ligastatusen trots liten budget och hur blir det med dameliten i framtiden.

Det kommer att behövas ett rejält energi och kuskapstillskott till båda föreningarna till nästa säsong för att kunna hänga med i utvecklingen.

Basketmässigt kan jag konstatera att det just nu inte finns 18-22 åringar i distriktet som med tillräcklig kvalitet kan fylla spelar luckorna i elitlagen utan både BSKT och A3 måste lita till minst 2-3 bra värvningar några år till som kompletteras med landslagsspelare och/eller utländska spelare.

Jag ser potentialen i distriktet hos kommande spelare både på herr och damsidan men de behöver minst 5 år av bra träning och matchning för att kunna hävda sig på förbundsserienivå.

Umeå saknar lag i basketettan både på dam och herrsidan. Det kostar för mycket är förklaringen jag har hört. Det man borde inse det är det vore en bra investering med lag i ettan där man kunde fostra egna spelare till ligalagen i stället för att behöva köpa in dem. Detta är ett axiom och inget som jag har kommit på.

Godmiddag