Vad är coaching ?

Tisdag 21 januari, 2020

Det är inte bara BSKT maskinen som inte fungerar. Jag anser att BSKT trots allt går hyfsat i jämförelse med Real Jämtland. Förlusten på hemmaplan med nästan 30 pinnar mot Borås måste ha varit en större chock för Jämtland än minus 30 p för A3 borta i Luleå.

Läser op.se och noterar att Gehrke som alltid brukar försvara laget för första gången ”skyller på laget” efter det pinsamma nederlaget hemma mot Borås. ”De följde inte matchplanen”.

Det är ett enkelt sätt att försöka komma undan coachens ansvar. Coachens viktigaste uppgift är att hjälpa sitt lag att nå sina mål och det gör man inte bara på träningen och när man lägger upp matchplanen utan det gör man framför allt under matcherna. Man är vagnen (coach) som bär fram laget.

Om matchbilden förändras då bör en coach inte bara ha en plan B utan även en katastrofplan eller kalla det surprise plan. Om matchen håller på att glida en ur händerna då måste en coach göra något. Jag blir mer och mer förvånad över att coacherna inte agerar. Kanske agerar de ibland men det syns ingen skillnad.

Hitta på vad som helst kan jag tycka, men så jobbar tydligen inte nutidens coacher. Det som vi gjorde förr är tydligen ”inte seriöst” . Allt skall vara indrillat under lång tid och något som coachen kan kontrollera och analysera. ”När någon gör fel” då får man en video att titta på.

Jämtland var efter utspelningen ifatt Borås och då trodde jag att de skulle spela lite taktiskt med säkra avslut men i stället spelade man bara vildare och galnare och missade och Borås ryckte igen. Game over.

Coacher brukar inte vilja spela zonpress numera. De anser att den är alltför lätt att slå och det kan stämma om man är ett lag som pressar likadant jämt. Då är det ingen surprise. Motståndarna förbereder sig och ställer om snabbt.

Så är det inte med suprise zonpressar direkt från taktiktavlan, som man inte har drillat till perfektion. I en surprise zonpress springer inte spelarna alltid ”rätt” och då blir det ofta några gratis turnovers för motståndarna när någon befinner sig ”där de inte skall vara”. I en surprise zonpress är det upp till de egna spelarna att läsa spelet och vara smarta. Om du har smarta spelare då fungerar det förvånansvärt bra.

Att bara spela anfall med de 2-3 spelarna som är heta var ofta väldigt effektivt förr och det är det än idag, men det är inte många som vågar spela på det viset.

Tro det om du vill men jag anser att väldigt många av dagens coacher är både fega och konservativa. De anser sig själva professionella och därför vågar de inte improvisera men jag lovar att lite flexibilitet och lite galenskap skulle inte skada. Några poäng i baken får man räkna med om man vågar chansa.

Det är dags att dra ner med administrativ personal på SBBF kansliet i stället för att lägga ner Region. Det är de aktiva som är svensk basket och inte administrationen. Jag hoppas att distrikten blir riktigt förbannade och tar tag i en total makover av SBBF kansliet. Där finns minst ett par miljoner att spara in.

Läste att det kommer att ta 13 år att måla om Öresundsbron. Är det två man som skall måla den med pensel ?

Godmiddag