Umeå damerna är helt ur form

Måndag 20 januari, 2020

A3:s förlust mot Alvik innebär att det blir svårt att placera sig topp fyra i årets serie med redan hela fyra (4) förluster. Att missa topp fyra innebär att man får börja borta i kvarstfinalspelet och det är vanskligt i en så jämn serie som vi har i år.

Under den närmaste tiden får vi se om A3 har ambitioner att fightas om guldet i år. Jag tror inte det och det har jag skrivit om tidigare. Truppen är en lågbudget trupp precis som BSKT´s. Jag tror inte att A3 kommer att göra några stora förändringar i truppen.

A3 hade ganska bra form i början av säsongen när alla spelare var laddade och sugna och i hyfsat bra form efter försäsongsträningen.

A3 vann mot Luleå hemma. Hade några bra matcher i Euro Cup men det räckte fram till den 20 oktober då man förlorade hemma mot Norrköping som följdes av en förlust den 4:e november hemma mot Telge. Det var nog tufft.

Efter Telge matchen kom landslagsuppehållet. Jag vet inte vad A3 gjorde då. Jag tror inte att de tränade för att få upp tempot i spelet vilket jag tycker att de borde ha gjort. A3 lyckades i alla fall vinna borta mot Högsbo direkt efter uppehållet men efter det har formen varit dalande.

Det långa juluppehållet var enligt mig en katastrof men man har själva godkänt det upplägget så det går inte att skylla på någon. Flera veckors ledighet för spelarna mitt under pågående tävlingssäsong det håller ju inte på den här nivån.

A3 kunde ha vunnit igår mot Alvik om de hade spelat aggressivt och tempostarkt från minut ett men man spelade inte aggressivt. Fotarbetet var obefintligt. Man zaggade ifrån i försvar, försökte vara smarta och gick bort sig. Man gjorde det i stället lätt för Alvik att spela sina spel med hög effektivitet.

När A3 anfaller ser det ut som att de tror att spelsystemet skall göra poäng men så fungerar det ju inte. Spelarna vågar inte bryta mönstret och då hamnar bollen ofta i ”fel händer”.

Det såg ut som att A3`s plan var att spela in bollen nära korgen till Drummer och Fontaine men det fungerade inte alls eftersom Alvik är större än A3 även utan McCarville. Screenspelet gav inga mismatch situationer som man önskade. Avsluten blev allt som oftast inte enligt gameplan.

Pick & rull spelet rakt framifrån med passning till hörnet var scoutat av Alvik och gav ingenting när A3 inte fick öppet skott. Det blev sällan ett snabbt extra pass och inga en mot en attacker.

James i Alvik spelade 40 minuter och hade under stora delar av matchen till uppgift att bevaka Brown. Taktiken lyckades nästan till 100%. Brown gjorde iofs 17 poäng men kom av sig i distansskyttet som är så viktigt för A3 och hon lyckades bara med layups och straffar.

Med minus 15 poäng och kniven på strupen så började A3 spela aggressivare och det gav genast utdelning. Det var nästan så att Alvik tappade matchen. 80 – 83 med 45 sekunder kvar hade A3 chansen men strulade bort bollen och foulade. Där gick matchen. Ansvaret borde Brown ha fått av coach Enjebo eller själv ha tagit på slutet men icke. Det var nykomlingen Fontaine som fick ta på sig det.

Det finns kapacitet i A3. Fattas bara annat med sex utländska spelare men dessa presterar inte på den nivån som förväntas. Alvik har ju bara en utländsk spelare sade ngn och det stämmer men de har fyra bra svenska landslagsspelare så förutsättningarna är ungefär lika. Med McCarvill är det fördel Alvik för då blir de mycket större än A3 men långsammare med henne på plan.

A3`s brist på ”ork, entusiasm, engagemang, kämpaglöd” välj själv syntes tydligast när de spelade zonförsvar. Trots tre A3 spelare under korgen kunde en Alvikspelare ta både en, 2 och 3 returer i rad och avsluta med poäng.

De välavlönade domarna som skall vara experter är ett kärt ämne för mig. Jag vet inte vad du som såg matchen tyckte eller tänkte efter första perioden då det stod 8 foul på A3 och bara en på Alvik. Kanske var det lite petigt mot A3 igen som i Luleå senast men bara kanske. A3 var inte redo för match och då kommer man lite efter och det kostar i foul. Nu stannade det på 27 – 17 i foul och det tycker jag var lite för stor skillnad när slutsignalen ljöd. A3 foulade desperat sista minuten så det var egentligen 27 – 14 i foul.

Brown snackade till sig ett T igen och det innebar den tredje foulen tidigt i första halvlek vilken utan tvekan skadade laget under resten av matchen. Det var inte smart. Hon och laget borde ha lärt sig vid det här laget. Jag tror inte att Brown spelar i Umeå nästa säsong.

Jag skrev i början att jag inte tror på några förändringar i truppen mer i år, men om det finns deg då skulle det inte skada med en pointguard, en skytt och en amerikansk powerforward. Behåll Drummer men men byt bort minst fyra av de övriga utländska spelarna.

Den 25:e – 26:e januari blir det troligtvis en resa upp till Luleå för att studera semifinalerna och placeringsmatcherna i Svenska Cupen. Jag är mest nyfiken på Högsbo och vad coach Fredriksson har att erbjuda.

Godmiddag