6:e spelaren pressade domarna i fredags

Röddag 6 januari, 2020

När BSKT spelade hemma mot Norrköping så inträffade något intressant. Publiken tände till ordentligt mot domarnas flera gånger märkliga bedömningar.

Vid tydliga tacklingar och knuffar mot BSKT som domarna inte beivrade fick de höra klara och tydliga påpekanden från kunniga supportrar på läktaren. När man blåste foul på Dawit vid ett 3 poäng skott av Norrköping trots att det inte var ngn kontakt alls då blev folk förbannade.

BSKT hade det inte lätt med domarnas bedömning i första halvlek men efter paus så hade de nog insett att det var bäst att skärpa sig så att det skipades rättvisa.

Den fråga som jag och flera med mig ställer oss är om domarna verkligen är så dåliga i BLH eller är det så att de styr och ställer och bestämmer vad som godkänns för dagen.

I morgon spelar BSKT borta mot Borås. BSKT gör ofta bra matcher i Borås och det har tom blivit vinst där för något år sedan. Jag hoppas att Colin Welle kan få göra en till bra match nu när han får ersätta Odomes som är skadad och kanske borta resten av säsongen.

BSKT`s program är brutalt just nu. Sex matcher på 22 dagar, fyra borta och fyra av dem mot topp fem. Ett par vinster mot de övriga skulle sitta riktigt bra och en skräll mot ett topp fem lag ännu bättre.

BSKT har spelat 19 matcher i ligan. A3 bara 9. I och för sig har A3 ytterligare sex matcher i Euro Cup men frågan är vad som är bäst för svensk basket. Är det några få lags deltagande internationellt som skall prioriteras eller förändringar av den svenska BLD.

För en tid sedan föreslog jag en ny BLD med de sex bästa lagen plus de två RIG lagen. Enligt min modell skulle det bli 24 matcher (4 x 5 och 2 x 2). Bara en lite ökning och endast matcher på helger men helt klart ett tuffare spelprogram än idag.

Jag hör från säkra källor att det blir endast fyra (4) utländska spelare oavsett nationalitet till nästa säsong i BLH. Det är ett bra förslag men max tre (3) hade varit bättre. Jag hoppas att att man är radikalare på damsidan och bestämmer sig för max tre (3) där.

Om det blir på det viset då hoppas jag också att de svenska spelarna inser att de måste sänka sina lönekrav om klubbarna skall ha råd med att avlöna dem. Många av de utländska spelarna har lägre löner än vad de flesta tror.

Någon som tittade på tv sändningen från BSKT vs Norrköping trodde att det var jag som var på domarna med synpunkter från läktaren men så var det inte – mer än en gång när det gick för långt.

Tänk så konstigt det är med tidningsrubriker. ”Jag sysslar inte med könsord” råkade Gustavsson kläcka ur sig efter utvisningen i Luleå och det blev genast en fet rubrik och drog till sig blickarna.

Idag kan jag läsa på vk.se om en handbollsmatch i div 2 (4:e divisionen). Det var 378 personer i hallen och det får rubriken ”Spelade inför storpublik”. Ställ det i relation till basketmatcher så blir det lite konstigt eller hur. Om det är 378 på en basketmatch då betraktas det närmast som ett fiasko.

Jag tippar att det hade varit 78 på läktaren om det inte hade varit handbollsfestival i stan och många tillresta lag på läktaren som tittade på.

Handbollsfestivalen är en succé för sig och visar att handbollen är på gång igen men frågan är om de eldsjälar som driver verksamheten orkar jobba så hårt som det krävs för att återigen ta ett par kliv upp i seriesystemet till en mer seriös nivå. Det kommer att ta minst 5-7 år till och enormt mycket hårt arbete. Jag önskar dem i alla fall lycka till.

Godmiddag