Dags att slänga ”Veteranregelboken” och tillämpa FIBA`s casebook

Torsdag 2 januari, 2020

Det finns säkert många som anser att jag skull sluta att kommentera domarna i SBL, men

Det jag har sett utspela sig i ett antal matcher under den senaste tiden tvingar mig att lätta på trycket. Jag kan inte förstå hur coacherna i BLH kan tillåta att domarna dömer så ojämnt som det är nu från match till match.

Veterandomarna i mina ögon är numera 11 st nämligen Andersson, Begenisic, Eriksson, Gudelj, Kalpakas, Nasrollah, Mehmedovic, Racys, Sarajlic, Serhaltic och Tiberg. De har ett gemensamt. De dömer på samma sätt.

De nya elitdomarna Bardaqji, Erström, Glocko, Goniband, Jucevicius och Persson är bra domare som försöker döma efter regelboken, men de ser i mina ögon ut som att de mer och mer anpassar sig mot veteranernas sätt att bedöma.

Det tycker jag är trist. Ni är framtiden. Det är ni som sätter standarden på svensk basket in i det nya decenniet.

Visa ryggrad och gå den breda vägen fram. Börja döma som de gör i Euroleague och i Eurocup. Blås på allt som är emot reglerna annars rapporterar kommissarien till FIBA att du inte klarar jobbet.

Kommissarierna i Sverige är fd kollegor till dem som dömer. De klarar inte av att kritisera domarna på ett objektivt sätt. De avstår hellre och nöjer sig med att kontrollera sekretariatets arbete och pricka av sin checklist.

På senaste tiden har det dykt upp några nya domare som Lundgren, Mujagic och Nefatti, som alla har gjort bra ifrån sig. Det är dags att släppa fram dem redan nu i BLH. De blåser på allt som de hinner se och det är gott nog.

Jag tittar mycket på Euroleague och den spanska ACB Ligan och ser kvinnliga domare då och då. Jag tycker att de svenska kvinnliga domarna borde få chansen i BLH om de bara vill. Månsson, Luna -Gogolin och Svensson dömer bra och fixar det lika bra som veteranerna.

Vad är då så speciellt med veteranernas sätt att döma frågar sig den nyfikne läsaren.

Jag skall försöka att beskriva några typiska situationer som för det mesta passerar utan åtgärd när veteranarena dömer och börjar med det som hände i matchen mellan BC Luleå och BSKT.

BCL spelaren får inte ens en foul när han springer mot och kolliderar med Milligan på väg på en layup.

Veteranerna blåser inte om bollen har lämnat handen till fördel för en spelare som går på layup. Trots en kraftig påspringning eller skall vi säga tackling får det oftast passera. Landar man med bollen i händerna då blir det stegfel.

Förväntar sig domarna att den som är på väg på layup skall ändra riktning i luften kan jag fråga ?

I returtagnings situationer är det mycket ovanligt att veteranerna blåser foul för påhopp i ryggen mot atletiska spelare. Atleterna skall tydligen tåla det mesta.

I pick and roll situationer gynnas alltid anfallarna. Man släpper mycket rörligt i screenväg och mycket fasthållning och knuffande av screenaren däremot blåser man petigt på dem som försöker ta sig förbi de rörliga screenarna.

Insideförsvaret har blivit rena rama konståkningen med nya bedömningar från match till match.

I en del matcher kan man knuffa nästan hur mycket som helst med armarna både på spelare utan boll och spelare med boll men i nästa match så blåser domaren direkt. Fattas bara annat att domarna får räkna med gnäll från spelarna och irritation från coacherna.

Ju skickligare en inside spelare är desto mer skall spelaren tydligen tåla.

Tacklingsförsvaret mot guards är något som inte existerar i basketens hemland. I USA är det fotarbete och position som gäller. I Euroleague är spelarna så skickliga så att en viss kontakt är tillåten dock inte med armarna.

Jag vet inte varifrån veterandomarna i Sverige har hittat sitt sätt att bedöma tacklingssituationerna i BLH. Det är ett skrämmande tacklande som tolereras i den svenska BLH. Att bara springa in i en pointguard för att tackla och störa hans speluppbyggnad borde alltid rendera i foul.

Att springa med en pointguard som har bollen och samtidigt ha lite kroppskontakt utan händer i sidan det är kanske godkänt så länge du inte styr ut spelaren över t ex sidlinjen.  I BLH blir det inkast för det styrande laget och inte foul och bollen till laget som hade bollen.

Jag skriver hela tiden BLH för sanningen är den att domarna som dömer i BLD fn faktiskt dömer betydligt bättre än veteranerna.

I morgon spelar BSKT hemma mot Norrköping. Jag hoppas att de som bestämmer vilka som skall döma inser att Begenecic som skickade ut BSKT coachen uppe i Luleå för några dagar sedan inte bör döma i Umeå under den närmaste tiden. Han hindrade faktiskt Gustavsson att utföra sitt arbete pga en personlig överreaktion.

Godmiddag